Video/ To se zove naučnik

Upoznajte Kevina, prvog svjetskog kiborga: Ugradio sam sebi 100 malih šiljaka u nervni sustav i povezao se...

Tehno 19.03.16, 17:26h

Upoznajte Kevina, prvog svjetskog kiborga: Ugradio sam sebi 100 malih šiljaka u nervni sustav i povezao se...
Zbog opasnosti za druge, odlučio je istraživati na vlastitom tijelu. I tako postao prvi svjetski kiborg

 

Poznati britanski naučnik Kevin Warwick proslavio se eksperimentima koje je proveo sam na sebi, ali i na svojoj ženi. Ugradio si je čip, a zatim i složeniji sustav za koji smatra da je osnova za komunikaciju mislima.Prvi čipirani čovjek, poznat i pod nadimkom Kapetan Kiborg je stigao u Zagreb. Zbog opasnosti za druge, odlučio je istraživati na vlastitom tijelu. I tako postao prvi svjetski kiborg.


'Imao sam implantat u svojem živčanom sustavu, to je 100 malih šiljaka, izgledao je kao četka za kosu, ali jako malen, pričamo o milimetrima. I to su kirurzi ugradili u moj živčani sustav kako bi me povezali s računalom i internetom', rekao je  Kevin Warwick.


Ovaj eksperiment kojem se podvrgnuo 2002. ga je proslavio. Svojim živčanim sustavom je putem interneta uspio kontrolirati robotsku ruku koja se nalazila u drugoj zemlji.

 

'Što je još važnije i moja žena je također ugradila elektrode i slali smo si signale, od živčanog sustava do živčanog sustava. Kada je zatvorila ruku, moj mozak je primio električni puls. To je osnova za misaonu komunikaciju, od mozga do mozga. To mora biti budućnost za ljude', rekao je Warwick.


Svoja postignuća Warwick je prvi put podijelio i s hrvatskom publikom. Na naučnoj konferenciji Visoke poslovne škole oduševio je studente i profesore. U posljednjih nekoliko godina njegova otkrića koristila su se i u medicini, a posebice su se pokazala korisnima pacijentima s Parkinsonovom bolesti.


'Elektrode koje kiruzi stavljaju točno u centar mozga primjenjuju električni puls koji može smanjiti drhtavicu i kočenje mišića koje uzrokuje Parkinsonova bolest', objašnjava.
No tu Kevin Warwick ne planira stati. U budućnosti želi i ljudske moždane stanice ugraditi u robotsko tijelo. A svoj posao voli jer je, kaže, zabavan.


'Ako želite karijeru u nečemu u čemu zaista želite biti uzbuđeni i raditi nešto drugo svaki dan - postanite naučnik', poručio je.

 

Video pogledajte ovdje

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI