BESIMA BORIĆ/ MOJ STAV

Nečastivi svuda oko nas: Ili je politički motivirano ili politički montirano - nema treće!


24.02.16, 11:10h


Najfrekventnije riječi u posljednje vrijeme u BIH su "politički montirani" i "politički motivirani" procesi. Oni koji najčešće izgovaraju ove sintagme, komentirajući tako sve ono što im ne odgovara, jesu baš političari.


Kako i jedna i druga sintagma imaju vrlo loš prizvuk i upućuju nas na podmetanja i "nečastive "radnje, jednostavno možemo zaključiti da je to način koji političari odmah prepoznaju jer im je, izgleda, jako blizak i, nema sumnje, davno isproban recept, koji ih, misle oni, abolira od svake odgovornosti i ostavlja dovoljno vremena da osmisle sljedeću radnju ili sljedeću rečenicu.


Tako smo samo u ovih nekoliko dana čuli da su posljednja hapšenja isključivo politički motivirana i montirana, te smo se nagledali mitinga podrške, pjesme, gorućih torti i sličnih manifestacija podrške, koji, sigurna sam, nisu politički motivirani i koji su potpuno spontano ispoljavanje vjere u vođe, bankare, predsjednike, ali nikad u pravosuđe, sudije, tužitelje i druge djelatnike pravosuđa.

 

Da li je to dogovor Dodika i Čovića, postignut nekoliko dana prije samog događaja na tajnom sastanku, da ne kvare ugođaj, a ni sjajne fotografije iz Brisela trajnom partneru Čoviću, a poslije - mogu kako hoće?!


I za tajno uspostavljeni Mehanizam koordinacije kažu da je montaža, nikom drugom nego RS-u. Jer RS se dijeli na one koje je narod izabrao i koji na nivou države čine koaliciju i one koji su, takođe, izabrani, a koji čine većinu u Narodnoj skupštini RS, doduše uz pomoć "afere papak", ali pošto to nije politički ni motivirano ni montirano, neću o tome.


I tako, što se više vremenski udaljavamo od dana kad je slavodobitno predata Aplikacija za pristup u članstvo EU, sve glasnije stižu poruke Dodika i Cvijanovićeve da oni ne priznaju Mehanizam. Da ne zaboravimo u općoj halabuci pitati kako to da su bili dosta tihi u dane predaje Aplikacije? Da li je to dogovor Dodika i Čovića, postignut nekoliko dana prije samog događaja na tajnom sastanku, da ne kvare ugođaj, a ni sjajne fotografije iz Brisela trajnom partneru Čoviću, a poslije - mogu kako hoće?!


To sigurno nije politički motivirano i nema nikakve veze sa partnerstvom njih dvojice, a ni sa lokalnim izborima, takođe. To je samo velika briga za budućnost BiH i svih njenih naroda. Zato je i organiziran vatromet u Mostaru. Da li u oba Mostara, ne znam. Iz čije kase i ko je donio odluku o tome, ni to ne znam. Vjerovatno ćemo to doznati kad nam "europski orijentirane stranke" konačno provedu legalne i legitimne izbore u Mostaru.

 

Zamislite, Ustavni sud FBiH koji utvrđujući golu istinu, kojoj smo svi svjedočili u vrijeme dok se događala i na koju su upozoravali delegati opozicije na samom zasjedanju, biva kvalificiran kao politički motiviran!


I zašto samo u Mostaru vatromet? Pa zar to nije radost svih nas u cijeloj BIH? Nije, valjda, i vatromet politički motiviran?


A vrhunac političke motiviranosti je izjava Lidije Bradare nakon objave Odluke Ustavnog suda FBiH o suspenziji Zakona o radu jer su prekršene i ustavne i poslovničke procedure. Prva njena rečenica, izgovorena medijima još u sudnici, bila je da se radi o politički motiviranoj odluci! Zamislite, Ustavni sud FBiH koji utvrđujući golu istinu, kojoj smo svi svjedočili u vrijeme dok se događala i na koju su upozoravali delegati opozicije na samom zasjedanju, biva kvalificiran kao politički motiviran. I tako dalje.


Čarobna formula u političkoj komunikaciji, naročito sa biračima, je politička motiviranost i politička montiranost.


Svakako uz čarobnu sintagmu "nedostatak političke volje" što je toliko odomaćena formulacija da smo prestali i razmišljati o njoj kao, zapravo, izrazu političke volje same. Kao što nas ovih dana upozorava predsjednik RS-a komentirajući Mehanizam koordinacije, "kakva većina od prisutnih, nećemo ići, a i sam nedolazak na sastanak (koordinaciju) je politička poruka".


I tako mi idemo, polako, ali sigurno u EU.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


BLIN
KOMENTARI