SITUACIJA SVE NAPETIJA

Iran upozorava Saudijsku Arabiju: Nemojte ni pomišljati da šaljete vojsku u Siriju

Hronika 14.02.16, 17:19h

Iran upozorava Saudijsku Arabiju: Nemojte ni pomišljati da šaljete vojsku u Siriju
Iran je upozorio Saudijsku Arabiju da ne šalje svoje vojnike u Siriju nakon što je ta zemlja počela da raspoređuje borbene avione u Tursku

 

"Mi svakako nećemo dozvoliti da se situacija u Siriji menja prema volji 'pobunjeničkih zemalja'. Donosićemo neophodne odluke prema datom trenutku", izjavio je zamenik načelnika Generalštaba iranske vojske Masud Džazajeri.

 

Saudijska Arabija uputila je borbene avione u turske vojne baze s namjerom da se intenziviraju vazdušne operacije protiv džihadista iz Islamske države u Siriji. 

 

Saudijski vojni zvaničnici saopštili su da su spremni da upute i kopnene jedinice u Siriju u okviru koalicije protiv džihadista. 

 

Turska je sa svoje strane u subotu uveče počela da gađa položaje Kurda na sjeveru Sirije, na samoj granici s Turskom. 

 

Iran koji je savjetnik sirijskog predsjednika Bašara el Asada, uputio je svoje vojne savjetnike u Siriju kao i dobrovoljce koji se bore na Asadovoj strani protiv sirijskih pobunjenika. 

 

"Teroristi koji se bore u Siriji su ljudi Saudijske Arabije, SAD i regionalnih pobunjenika. Jasno je da teroristi dolaze u Siriju iz Turske. Pošto je sirijska vojska izvojevala nekoliko pobjeda na terenu, oni sad hoće da šalju vojnike u Siriju, to je samo trik i dio psihološkog rata", ocijenio je Džazajeri. 

 

Iran i Saudijska Arabija su 3. januara prekinuli diplomatske odnose posle pogubljenja šiitskog imama u Saudijskoj Arabiji i napada na saudijska diplomatska predstavništa u Iranu.

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI