Premijer Rusije na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti

Medvedev u Minhenu: Ulazimo u novi period Hladnog rata

Front 13.02.16, 13:41h

Medvedev u Minhenu: Ulazimo u novi period Hladnog rata
Premijer Rusije Dimitar Medvedev izjavio je kako su odnosi njegove zemlje i Zapada narušeni, te kako se svi zajedno "kotrljaju prema jednom novom periodu Hladnog rata", javlja Anadolu Agency (AA)

 

Valls je, u subotu u Minhenu, učestvovao sa visokim vojnim zvaničnicima i diplomatama na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti, a tom prilikom je izjavio kako politička linija NATO-a prema Rusiji nije prijateljska.

 

"Mi se kotrljamo prema jednom novom periodu Hladnog rata", rekao je Medvedev

 

Kazao je kako mu se ponekad čini da živi u 1962., umjesto u 2016. godini, a za to je okrivio Zapad. Medvedev je rekao kako su sankcije uvedene Rusiji i novi koraci NATO-a nakon pripajanja Krima doveli do pogoršanja odnosa. 

 

Kako je rekao, njegova zemlja će nastaviti raditi na izgradnji mira u Siriji, te dodao kako je "na sceni jedan proces koji ide sporo, no ipak, ne postoji durga opcija osim dijaloga." 

 

Premijer Rusije također je kazao kako svijet nije u stanju da podnese jedan novi primjer Libije, Afganistana ili Jemena, a govoreći o situaciji u Siriji, pozvao je opoziciju u ovoj zemlji da pregovara sa Assadom.

 

"Neophodni su pregovori između Sirijskog režima i opozicije u ovoj zemlji. Ne treba postojati opasnost od slanja novih snaga u ovu zemlju", rekao je Medvedev, te odgovarajući na izjavu francuskog premijera Manuela Vallsa, rekao kako "Rusija ne bombarduje civile u Sirije i za to ne postoje dokazi."

 

Medvedev je na kraju dodao kako su narušeni i odnosi njegove zemlje sa Evropskom unijom (EU).

(Anadolija/dg)

BLIN
KOMENTARI