Vremenske neprilike stravaraju probleme

Upozorenje vozačima: Učestali odroni zemlje ili kamenja, mogući jaki udari vjetra

Hronika 13.02.16, 09:25h

Upozorenje vozačima: Učestali odroni zemlje ili kamenja, mogući jaki udari vjetra
Pretežno mokar kolovoz i umjerena frekvencija vozila karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u Bosni i Hercegovini

 

Na putnim pravcima Posušje-Grude i Bugojno-Novi Travnik, vozači se upozoravaju na povremene jake udare vjetra. 

 

Zbog loših vremenskih uslova učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, a izdvajaju se putni pravci: Konjic-Mostar, Prozor-Jablanica, Mostar-Nevesinje, Jajce-Banja Luka i Tuzla-Bijeljina.

 

Skreće se pažnja na maksimalno opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu te podsjeća da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila. 

 

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje su u toku sanacioni radovi, a gdje je postavljena privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno. 

 

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA: 

 

MAGISTRALNI PUTEVI:

 

M-4 

Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

M-5

Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.  

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-16 

Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17

Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i preko petlje Lašva.

M-18

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje - mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.  

 

REGIONALNI PUTEVI

 

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) - zbog radova  na izgradnji  saobraćajnice i mosta  preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta. 

 

KANTON SARAJEVO

 

- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže do kraja mjeseca od 08 do 16.00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Kalemova (od broja 10-12 do raskrsnice sa ulicom Avde Jabučice). U ulicama Avde Jabučice i Goruša (na dijelu od raskrsnice Avde Jabučice i Kalemove do službenog ulaza u Državnu bolnicu u ulici Goruša) od 00 do 24 sata uspostavlja se jednosmjerni saobraćaj za smijer kretanja gledano iz pravca ulice Avde Jabučice prema ulici Kranjčevićeva. Istovremeno se u ulici Goruša na dijelu od službenog ulaza u Državnu bolnicu do raskrsnice sa ulicom Kranjčevićeva uspostavlja dvosmjerni saobraćaj i to samo za vozila hitnih službi, vozila Državne bolnice i pravnih i fizičkih lica sa sjedištem u ovoj ulici. 

- Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacione mreže od 07.00 do 17.00 sati saobraćaj je obustavljen u ulici Bare kod Stupa.

- Zbog izvođenja neophodnih radova  jednom trakom saobraća se u ulici Dajanli Imbrahimbega, kod br.10 (08.00-16.00 sati).

 

MOSTAR

 

-Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta).  Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI