Nema tu 'zelene grane'

Majkić: Za RS mehanizam koordinacije ne postoji, onaj objavljen u Službenom glasniku BiH ne priznajemo

Front 11.02.16, 17:21h

Majkić: Za RS mehanizam koordinacije ne postoji, onaj objavljen u Službenom glasniku BiH ne priznajemo
Mehanizam koordinacije koji je objavljen u Službenom glasniku BiH, a da pri tome Republika Srpska kao akter nije konsultovana, ne može biti priznat, što znači da u ovom trenutku nemamo ispunjen ključni uslov EU, a to znači da takva situacija mogućnost aplikacije BiH za članstvo u EU čini gotovo sasvim neizvjesnom, upozorila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

 

Mehanizam koordinacije koji je objavljen u Službenom glasniku BiH, a da pri tome Republika Srpska kao akter nije konsultovana, ne može biti priznat, što znači da u ovom trenutku nemamo ispunjen ključni uslov EU, a to znači da takva situacija mogućnost aplikacije BiH za članstvo u EU čini gotovo sasvim neizvjesnom, upozorila je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.  

 

Ona je podsjetila da je za kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, prema zaključcima Evropske unije, potrebna izgradnja efikasnog mehanizma koordinacije, adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU nakon ulaska Hrvatske kao punopravne članice, sprovođenje reformske agende i odnedavno objava rezultata popisa stanovništva provedenog u BiH 2013. godine.

 

"Dakle, mehanizam koordinacije je bio ključni element već više od četiri godine. On predstavlja sporazum između različitih nivoa vlasti kako bi se obezbijedilo da zemlja govori jednim glasom, usaglašeno, u procesu evropskih integracija. Nije to ništa nepoznato i novo, jer znamo da Evropska unija od svojih članica, ali i od zemalja koje to pretenduju da postanu traži usklađivanje svih politika u toku integracionog postupka i tako se mora ponašati i Bosna i Hercegovina. Ne mogu posebna pravila da se prave za nas. Jer, nije dozvoljeno da se samo izvrši harmonizacija i usvoji zakonodavstvo jedne zemlje. Nužno je također da se omogući njihovo potpuno provođenje, ali BiH, kada je to u pitanju, svjesno stavlja glavu u pijesak i na to ne obraća pažnju. Šta znači govoriti jednim glasom, a posebno u BiH, znači da su sve politike prethodno međusobno usaglašene, od nivoa opština, kantona, entiteta do državnog nivoa", navela je Majkić. 

 

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PS BiH ističe da je u dokumentu pod nazivom Potrebni administrativni kapaciteti za implementaciju zakonodavstva EU navedneo da bez obzira na operativnu nadležnost uvijek postoji obaveza državnog nivoa vlasti da koordiniše sve ostale nivoe koji o tom tako usaglašenom i iskoordinisanom stavu dostavlja informaciju i upoznaje EU. Zato je, kaže majkić, značajan mehanizam koordinacije.

 

"Nedavno je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao da je usaglašeno da BiH ima mehanizam koordinacije u koji treba unijeti određene izmjene. Dakle, imamo ga uslovno. Netom poslije toga, član Predsjedništva Bakir Izetbegović rekao je da je mehanizam koordinacije, onakav kakav je predložen, difuzan, nejasan i nefunkcionalan. Kada se tako govori, znači, neprihvatljiv. Dakle, sada u situaciji u kojoj je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić nedavno u Banjaluci sakrio glavnu informaciju da je odluka donesena na posebnoj sjednici Savjeta ministara BiH 26. januara i da on nije čuo, vjerovatno, to je strašno ćuti, nikakve otpore na mehanizam koordinacije koji je u opticaju i koji je poslao. Zaboravio je pri tome da vlade entiteta moraju biti aktivni učesnici, odnosno ključni akteri, a ne pasivni posmatrači", rekla je Majkić.

 

Prema njenim riječima, u ovom momentu vlasti u BiH se više nadmeću oko datuma predaje aplikacije nego oko ispunjenja uslova za njenu predaju. 

 

"Da smo imali snage da završimo uslove koji su stavljeni pred nas, koliko smo po svijetu lobirali, da nam se da ono što nam EU neće dati napamet, mi bismo do sada ispunili sve uslove", ocjenjuje Majkić. 

 

Navodi da je u početku bio napravljen takav prijedlog mehanizma koordinacije koji je RS podržala, ali nisu kantoni. Sada, konstatuje, očito je napravljeno neko rješenje koje su kantoni podržali, ali u ovom slučaju ispuštena RS, te da to niko nije smio da pokaže. 

"Očito je u pitanju neka igra. Suviše su ovo ozbiljne stvari za tako niske igre", cijeni Majkić. 

 

Nevjerovatnim cijeni da poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji su zatražili potpunu informaciju o stanju ispunjenja uslova za predaju aplikacije za članstvo, nisu obaviješteni da je mehanizam kordinacije na Savjetu ministara BiH usvojen i spreman za objavu u Službenom glasniku BiH, a da se pri tome niko nije usudio da to kaže. 

 

"Kako je moguće ispunjavati ključne stvari, a ne obavijestiti ni Parlamentarnu skupštinu BiH, nego da o tome zna samo mali broj ljudi. Čudno je i da je Predsjedništvo BiH jednog momenta prilično disharmonično nastupalo. Kada je postavljeno pitanje kako je moguće da tri člana Predsjedništva daju različite izjave kada je u pitanju predaja aplikacije BiH za članstvo u EU, bilo je odgovoreno da sve što o tome dobiju informacija je od Savjeta ministara BiH. Dakle, ako Savjet ministara BiH krije informacije, niko u ovoj zemlji ne može znati šta se u stvari dešava. Ovo je sada krupna stvar i to treba vidjeti unutar Parlamentarne skupštine BiH, na koji put da se krene", navela je Majkić. 

 

Upozorila je da "mi imamo vremena toliko koliko bi bilo da postanemo ozbiljni da taj uslov ispunimo, a ne da se igramo zakulisnih i tajnih igara".

 

"Očekujem hitno rješenje nastale situacije, a javnost je već poprilično iziritirana svim ovim. Znamo šta to znači za BiH. Ona je sada ponovno nekredibilna, zemlja koja ne može osnovne uslove da ispuni, ono što joj se godinama govori da uradi, kako će ispuniti mnogo teže uslove. Tako da ovo postaje ozbiljan problem za zemlju i nadam se da ćemo svi nastojati da nađemo rješenje kako bi se ove stvari ispunile onako kako je predviđeno", poručila je u razgovoru za AA Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za avnsjke poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.  

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI