Štitite li privatnost?

Evo kako Facebook i ostale aplikacije 'kradu' vaše lične podatke

Tehno 11.02.16, 16:41h

Evo kako Facebook i ostale aplikacije 'kradu' vaše lične podatke
Živimo u svijetu u kojem ništa nije tajno, barem dok ste prikopčani na mrežu - internet. Da li to radili preko mobilnog telefona, tableta, dekstop računara ili laptopa, sve vaše aktivnosti se pomno prate i pohranjuju na servere

 

Autor Bernard Harcourt, ugovorom vezan za Exposed, govorio je za Business Insider pojašnjavajući vezu između aplikacija koje imate instalirane i koje koristite na dnevnoj osnovi, sa njihovom dostupnošću ljudima iz National Security Agencyja ili kako ih mi skraćeno zovemo NSA.

 

Dok će se većini ljudi činiti kao da je riječ o "teoriji zavjere", teoretičari zavjere će vam reći da to probate shvatiti kao "teoriju istine" ili "ogledalo".

 

Harcourt kaže da je Facebook lider u prikupljanju ličnih podataka sa smartphonea i računara. Aplikacija koja troši i najviše baterije na vašem telefonu, ujedno kupi i najviše vaših ličnih podataka.

 

To radi i svaka druga aplikacija instalirana na vašim uređajima, a pionir "krađe" ličnih podataka je Gmail.com, aplikacija, odnosno mail - koji svakako ima pristup sadržajima mailova, attachmentima odnosno privitcima koje šaljemo, a pojavom Google Docs, Google Drive i sličnih dodataka Googleu - nivo vaših uslovno rečeno tajni je vidljiv nekome negdje.

 

Istina je, tvrdi Harcourt da Google i Facebook žele znati sve o vama, samo zbog jedne stvari: Zbog reklama koje vam mogu plasirati na news feedu ili sajtovima koje otvarate.

 

Također, nije tajna da ukoliko imate Facebook ili Gmail otvoren među tabovima na recimo desktop računaru ili laptopu - te dvije aplikacije "kupe" sve ostale tabove, odnosno sumiraju vašu pretragu kako bi saznali šta se to vama sviđa, kako bi vam to u skorije vrijeme mogli ponuditi.

 

Vi ste Facebooku i Googleu, Viberu, WhatsAppu, Skypeu ili 'odaberite random aplikaciju sa vašeg mobitela' samo neko na kome će primijeniti moć marketinga. Zato, žele znati sve o vama.

 

Harcourt kaže da je svim gigantskim IT firmama prišla upravo NSA, rekla da im se dozvoli pristup svim informacijama koje su pokupili od korisnika, kako bi se napravio "Program Prizma".

 

Digitnalne kompanije i socijalne mreže su to odobrile, te NSA bez ograničenja može pristupiti vama i svim vašim preferencijama i pretragama koje ste ukucali u Google.

 

Ukoliko sumnjate u vjerodostojnost ovih navoda, provedite nekoliko dana pretražujući razne recepte recimo - makarona sa sirom, ili kako osigurati da vam baterija na telefonu traje duže, ili kako da pojačate Wi-Fi signal u vlastitom domu. Dajemo rok od 48 sati da vam se te informacije "same od sebe" počnu pojavljivati na feedu, te vam nude "brza, laka i jednostavna" rješenja za svaki vaš problem od navedenih. 

 

Za kraj, oni maloprije navedeni teoretičari zavjere/istine vole reći da sve teme o kojima se stidljvo govori prve treba istražiti, a ovo je upravo jedna od takvih. 

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI