ZABRINJAVAJUĆE IZJAVE

'Evropa će se raspasti, ona svoj 11. septembar čeka, slijede revolucije': Ovo su riječi potencijalnog lidera svijeta

Hronika 10.02.16, 19:19h

'Evropa će se raspasti, ona svoj 11. septembar čeka, slijede revolucije': Ovo su riječi potencijalnog lidera svijeta
Donald Trump je u svojem prvom intervjuu za francuske medije rekao da je predvidio 'revolucije' u Europi kao posljedicu zazora od imigranata te ujedno branio svoje teze o muslimanima rekavši kako među njegovim 'najboljim prijateljima' ima muslimana, prenosi Telegraph

 

Francuska više nije 'ono što je bila', a Nijemci više 'ne prepoznaju svoju zemlju', rekao je republikanski kandidat za američkog predsjednika u poduljem intervjuu za francuski tjednik Valeurs Actuelles.

 

Građevinski tajkun izbjegao je spomenuti Veliku Britaniju te umjesto toga oštricu usmjerio prema Angeli Merkel rekavši kako je njemačka kancelarka učinila ogromnu pogrešku s imigrantima time što ih je pozvala da u Njemačkoj potraže azil. 'Ono što se sada događa u Europi može uzrokovati njezin kolaps. To što je Merkel dopustila da se dogodi, ta poplava, to je jako dramatično', rekao je Trump dodavši da su 'posljedice' tog čina vidljive širom kontinenta.

 

donald-trump

 

Kraj Europe

 

'Ako toj situaciji ne pristupimo znalački i čvrsto, u tom slučaju – da, to može značiti kraj Europe.'

 

Ne predviđajući ipak baš totalni građanski rat, Trump je rekao da 'prave revolucije tek slijede', dodavši kako Europa neće biti pošteđena 'svojeg 11. rujna'. 'Moji njemački prijatelji više ne znaju gdje su. Oni ne mogu vjerovati svojim očima što se događa… očajni su', tvrdi Trump.

 

Također je upozorio da ako se migrantska kriza ne riješi 'pametno, brzo i energično', Europa srlja u 'promjene čije se posljedice ne mogu niti zamisliti'. Što se pak Francuske tiče, Trump je rekao: 'Nažalost, Francuska i Pariz nisu ono što su bili.'

 

Kandidat koji se zalaže za slobodu nošenja oružja rekao je da su teroristički napadi u Parizu 13. studenog, u kojima je ubijeno 130 ljudi, mogli biti izbjegnuti da je Francuzima dozvoljeno nošenje oružja za samoobranu.

 

Otvoreni bar za masakr

 

O masakru u dvorani Bataclan je rekao: 'Tamo su samo teroristi imali oružje. To je bio otvoreni bar za masakr.'

 

'Ja uvijek sa sobom nosim oružje. Da sam bio u Bataclanu ili kojem drugom od tih mjesta, sigurno bih pucao. Možda bih pri tome i sam poginuo, ali bih barem zapucao. Najgora stvar je nemoć da se oduprete onome tko vas želi ubiti', rekao je Trump.

 

'Bez naoružanog otpora u prostoriji to je bilo kao da gađate glinene golubove. Ubojice su bili kao djeca u trgovini sa slatkišima.'

 

Trump je u razgovoru branio i svoje kontroverzne stavove o tome da svim muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD kao odgovor na pokolj u San Bernardinu koji je počinilo dvoje radikaliziranih muslimana. Podsjećamo, njegova izjava izazvala je sablazan širom svijeta i pokrenula peticiju da se Trumpu zabrani ulazak u Veliku Britaniju o čemu je raspravljao i britanski parlament, a sakupljeno je čak 100.000 potpisa. 'Imam puno prijatelja muslimana koji se slažu sa mnom. Oni me razumiju. Nešto vrlo ozbiljno se događa s radikalnim islamom i mi moramo shvatiti o čemu se radi', rekao je Trump.

 

Dragi su mu kritičari

 

Odbacio je kritike vezane uz neuobičajen i populistički stil njegove kampanje, rekavši da je 'vrlo počašćen' što ga kritiziraju holivudske zvijezde i konzervativni magazin National Review.

 

'Ono što njih najviše nervira je činjenica da sam ja jedini kandidat koji ne treba ničiju financijsku pomoć', rekao je. 'Što se National Reviewa tiče, oni se ljute na mene već jako dugo, a svojim su mi člankom samo pomogli.'

 

 

 

O komentarima da je potaknuo mržnju kod Amerikanaca, rekao je: 'Prevladavajući je osjećaj da sam dotaknuo Ameriku tamo gdje je najosjetljivija, gdje najviše boli.'

 

Trump koji je dao ovaj intervju nedugo prije svojeg trijumfa na predizborima u New Hampshireu, dodao je kako je i njega samog iznenadio uspjeh njegova taktike zaobilaženja medija i obraćanja izravno ljudima.

 

'To je nevjerojatno. Priznajem da to nisam očekivao', rekao je dodavši kako ga na društvenim medijima sad prati više od 12 milijuna ljudi.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI