Predsjedavajući VM BiH

Zvizdić: Popis stanovništva dobit ćemo za par sedmica, a reformska agenda i mehanizam koordinacije...

Front 10.02.16, 11:40h

Zvizdić: Popis stanovništva dobit ćemo za par sedmica, a reformska agenda i mehanizam koordinacije...
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis zvizdić najavio je na današnjoj press konferenciji da će uskoro biti objavljeni rezultati popisa stanovništva BiH iz 2013

 

"Objavljivanje popisa stanovništva očekujemo u nekoliko narednih sedmica i stvar se razvija u pozitivnom procesu. Popis je jedan od ključnih dokumenata za dalji razvoj segmenata na evropskom putu", kazao je Zvizdić.

 

On je kazao da je Vijeće ministara BiH konzistentno radilo na stvaranju vrlo kvalitetnog i podsticajnog ambijenta vezanog za evropske integracije i ubrzanju procesa ka narednim fazama pristupanja EU.

 

"O tome govore i izjave evropskih zvaničnika koji su rekli da se BiH vratila na evropski put, te da su svi nivou vlasti opredijeljeni za pokretanje procesa evropskih integracija. Sjećam se moje izjave 1. juna 2015. da će BiH predati aplikaciju za članstvo krajem te ili početkom naredne godine. Ona je tada proglašena je utopijskom, a sada je realna", kazao je Zvizdić.

 

On je dodao da su tri projekta, uvjeta ili zadatka stavljena pred BiH, a to su Reformska agenda, mehanizam koordinacije i prilagodba SSP-a.

 

"Ekonomsko reformska agenda tretira šest važnih oblasti. U proteklom periodu, od osvajanja ove agende, Vijeće ministara je usvojilo niz strategija, čime smo realizovali sve, a ostala je još jedna - strategija upravljanja duga. Usvojena je većina zakona, budžet institucija, razni akti i u toku je izrada određenih zakona, a usvojeni su poslovnici i pristup EUROPOL-u", pojasnio je Zvizdić.

 

Od ukupno 33 mjere akcionog plana reformske agende za nivo BiH, Zvizdić je kazao da je do sada je realizovano 17 mjera.

 

"Rok za realizaciju je 48 mjeseci, a mi smo za šest mjeseci usvojili više od 50 % mjera. Kada govorimo o mehanizmu koordinacije on je bio jedan od najvažnijih uslova za predaju aplikacije za članstvo EU. Radili smo vrlo vrijedno i naporno kako bi došli do najadekvatnijeg teksta mehanizma koordinacije i koji će omogućiti formiranje tijela unutar BiH kako bi realizovali SSP i naše ostale obaveze", kazao je.

 

On je kazao da je dokument o mehanizmu koordinacije usvojen na sjednici Vijeća ministara i da nema nikakve tajnosti o tome.

 

"26. januara smo raspravljali o ova tri važna segmenta i odlučili smo da bude predstavljen nakon objavljivanja u Službenim novinama kako bi dali vremena entitetskim vladama da se upoznaju s dokumentom. Bitan segment je uspostavljanje zajedničkih tijela EU i BiH čime istinski počinje proces za članstvo BiH u EU. VM je usvojilo osnove za nastavak daljnjih aktivnosti za prilagodbu SSP-a nakon ulaska Hrvatska u EU", kazao je Zvizdić.

 

On je dodao da će ključna smjernica biti da što prije postignemo sporazum s EU kako bi zaštitili domaću proizvodnju i domaće proizvođače.

 

"U ponedjeljak 15. februara BiH će podnijeti aplikaciju za EU i to je sada istinska realnost. BiH će predati kredibilnu aplikaciju jer je unutar stav unutar BiH prema evropskom putu, ali je promijenjen i EU prema BiH koja na našu državu gleda kao perspektivnu zemlju", poručio je Zvizdić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI