Nije se za šaliti

CIA objavila: Ovo su tri najveće prijetnje svijetu ove godine!

Hronika 10.02.16, 11:28h

CIA objavila: Ovo su tri najveće prijetnje svijetu ove godine!
Šefovi američke obavještajne službe objavili su koje su trenutno tri najveće prijetnje svijetu. Ako im je vjerovati, 2016. će biti jedna od najopasnijih godina u povijesti čovječanstva

 

Direktor CIA-e James Clapper i drugi dužnosnici upozorili su kako je napad Islamske države na tlu SAD-a bio neizbježan, da Sjeverna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi te da ruski i kineski hakeri mogli probiti u informacijske mreže te da su to zapravo već i počeli činiti. 


Clapper je to iznio na Capitol Hillu u Washingtonu u sklopu šokantnog izvješća CIA-e u kojem nema ništa dobro što se tiče trenutnog stanja globalne sigurnosti i izgleda za mir u svijetu.


Evo što CIA vidi kao najveće prijetnje svijetu u 2016.


Globalna prijetnja broj 1 - Islamska država


Clapper je Kongresu ISIS opisao kao 'nadmoćnu terorističku prijetnju', odlučnu militantnu skupinu koja bi mogla    rukovoditi i inspirirati napade na velik broj ciljeva diljem svijeta.


Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vincent Stewart, upozorio je kako će ISIS u 2016. vjerojatno provesti još napada u Europi te da je vrlo vjerojatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.


'Utvrđeno je da su u ISIS-u odlučni u namjeri da prevladavaju 'logističke izazove' potrebne za takav napad', kazao je Stewart te dodao kako će lideri ISIS-a biti pojačano uključeni u 'režiranje', a ne samo poticati 'usamljene' napadače.


Clapper je ustvrdio kako su nasilni ekstremisti aktivni u 40 zemalja te da danas imaju više sigurnih utočišta nego ikad u povijesti. ISIS i njegovih 8 ogranaka, kako su naveli, infiltrirali su se diljem svijeta ponajviše zahvaljujući izbjegličkom egzodusu, ubacujući svoje operativce među migrante. 


Kao da sve to već nije bilo dovoljno loše, al-Qaida i njezine podružnice će ove godine također ojačati, posebice jemenski ogranak na Arapskom poluotoku te sirijski Džabhat al-Nusra.


Globalna prijetnja broj 2 - Cyber špijunaža


Svijet je već svjedočio brojnim primjerima kakvu su štetu u stanju učiniti hakeri, bilo da su u pitanju povjerljive vojne ili državne tajne ili pak rušenja produkcijske tvrtke u Hollywoodu.


Clapper je rekao kako je cyber špijunaža i dalje jedna od najvećih opsanosti za vlade diljem svijeta i upozorio da će i ISIS razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacijske sustave koje kontrolira američka vlada i industrija. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabave i važne informacijske strukture, a mnogi su bili predmetom hakerskih napada.


Clapper je rekao kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje vjeruju da je prijetnja stabilnosti Kine i legitimitetu njezina režima, da je Pjongjang 'vjerojatno i dalje sposoban pokrenuti ometajuće i destruktivne cyber napade kako bi te podržao svoje političke ciljeve te da Moskva 'zauzima sve istaknutiji cyber stav' i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.


'Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu', kazao je Clapper.


Globalna prijetnja broj 3 - Nuklearna Sjeverna Koreja


Ovih dana Sjeverna Koreja je ponovno pokrenula plutonijski reaktor u Jongbjonu na granici s Kinom, postrojenje u kojem nije zapažena aktivnost još od njegova zatvaranja 2007. godine. 


Stručnjaci za nuklearno oružje vjeruju kako Pjongjang ima sposobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi. Clapper je Senat izvijestio kako reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonijum. 'U pitanju su tjedni ili mjeseci', kazao je.


Sjeverna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Lansiranje je uslijedilo vrlo brzo nakon što su 6. siječnja navodno proveli uspješno testiranje hidrogenske bombe.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI