A minimalna plata od 420 KM je 'društveno opasna'

Kad Fadil reformiše: Ministri u Vladi FBiH povećali sebi naknade sa 1 na 300 KM

Front 10.02.16, 10:00h

Kad Fadil reformiše: Ministri u Vladi FBiH povećali sebi naknade sa 1 na 300 KM
Radnici, umirovljenici, opozicija i cjelokupna javnost zgroženi su odlukom Vlade Federacije da se ministrima i savjetnicima naknade za odvojeni život povećaju sa jedne na 300 KM, odnosno 250 KM

 


Odluku o izmijeni Uredbe o naknadama koje pripadaju članovima Vlade Federacije BiH i njihovim savjetnicima koje nemaju karakter plaće Vlada je donijela na sjednici 2. februara, ali je vješto sakrila od javnosti. Već 5. veljače odluka je objavljena u Službenim novinama i stupila na snagu.


Treba podsjetiti da odluka dolazi u trenutku kada premijer Fadil Novalić zagovara velike reforme i uštede. Premijer Novalić nedavno je podigao veliku galamu i blokirao dogovor sindikata i poslodavaca o Kolektivnom ugovoru jer je bilo dogovoreno da minimalna plaća u FBiH bude 420 KM. Premijer je povećanje minimalca na 420 KM ocijenio kao ”društveno opasno” i kao ”kočnicu ekonomskog razvoja”. U pitanje je nedavno dovedena i visina mirovina. Nakon oštre reakcije Vlada se ubrzo ispravila. Znamo li da se ovih dana pregovora o novom zaduženju kod MMF-a od čak milijardu maraka, od kojih bi dvije trećine išle Federaciji ova odluka zvuči još skandaloznije.


Što se naknada tiče u prvobitnoj Uredbi o naknadama za odvojeni život koja je donesena 2010. godine, ministri i savjetnici su imali pravo na 500 odnosno 400 KM ukoliko je njihovo prebivalište udaljeno najmanje 70 kilometara od radnog mjesta.


Već slijedeće godine ta Uredba je izmijenjena, a naknade su iznosile 300 KM za ministre i 150 za savjetnike. Ipak, Vlada FBiH u prethodnom mandatu 2013. odlučila je svesti ovu naknadu na simboličnih jednu KM.


Predlagač izmjena Uredbe bilo je federalno Ministarstvo pravde, no kako su nam pojasnili iz ovog ministarstva oni su radili samo ono što je Vlada od njih tražila.
Pomoćnik ministra za upravu Alen Taletović kaže kako je Komisija za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade i njihovih savjetnika, a koja se sastoji od ministara, još 15.5. 2015. uputila inicijativu Ministarstvu pravde da izmjeni Uredbu. ”Mi smo to držali u ladici sve donedavno kada je ponovno usmeno zatraženo da se Uredba izmjeni”, objašnjava Taletović. Odaje da je Ministarstvo pravde to i uradilo i poslalo na Vladu.


Na čelu Komisije koja je pokrenula inicijativu o izmjeni Uredbe nalazi se federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, a članovi su federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević, a u vrijeme pokretanja inicijative još uvijek je bio i federalni ministar energije Reuf Bajrović.


Prva reakcija stigla je iz SDP-a koji je zatražio od Vlade Federacije BiH da odmah i bez odlaganja ukine sramnu odluku.


”Ova naknada kojom se plaća ‘duševna bol’ ministara i njihovih savjetnika zbog odvojenosti od rodne grude i obitelji vrh je bezobrazluka i nemorala koji se ne može tolerirati”, naveli su iz SDP-a.


Dodaju da “ovakvim potezom koalicija SDA-SBB-HDZ pokazuje kako je odvojena od građana i realnosti u kojoj se cijela zemlja nalazi”.


”S obzirom da je trenutna Vlada pokazala da je spremna raditi i nedjeljom, kada treba imenovati kadrove u javnim poduzećima, očekujemo da istu hitnost posveti i ovom pitanju i odmah ukine skandaloznu odluku. Ukoliko to ne uradi valjda će svima biti jasno kakva bahata i bezosjećajna oligarhija vlada u Federaciji BiH”, kažu iz SDP-a.


Podsjećaju koaliciju SDA-SBB-HDZ kako je Vlada koju je vodio SDP BiH u prethodnom mandatu ovu naknadu svela na iznos od 1 KM, čime su ostvarene uštede od oko milijun maraka na godišnjoj razini, a jedini razlog zašto ova naknada nije ukinuta jeste nepostojanje potrebne većine u Parlamentu da se ona u potpunosti izbriše iz zakona i to ponovo zbog protivljenja zastupnika SDA i HDZ u prošlom mandatu.


”U vrijeme kada Vlada pregovara o novom zaduženju u visini od milijardu maraka, donositi ovakve rasipničke odluke je antidržavna politika i guranje prsta u oko svim građanima. Zato očekujemo da Vlada uvidi grešku koju je napravila i odmah ukine spornu odluku”, poručuju iz SDP-a.


Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović kaže da Sindikat ovaj potez smatra skandaloznim.


“Nakon mjesec dana proglasiti da je 406 KM društveno opasno, a onda donijeti odluku da je naknada za odvojeni život 300 KM je igranje sa pameću građana FBiH ili podcjenjivanje. Bit ću krajnje prost i reći da Vlada FBiH pravi budalama sve radnike i građane Federacije BiH”, poručio je Selvedin Šatorović.


On dodaje da Vlada FBiH  kaže da je 406 KM društveno opasna plaća, priča o svim mogućim uštedama, traži umanjenje tj. ukidanje minulog rada, traži potpuno smanjenje naknada radnicima, a sebi u isto vrijeme povećava ovakve naknade na relativno visoke plaće.


”Ovo je pokazatelj da Vlada FBiH radi isključivo u interesu političkih centara moći koje su je dovele na ovu poziciju i da je prazna priča da se radi nešto u interesu građana i radnika Federacije BiH. Priča se o borbi protiv administracije, a ona se povećava”, rekao je Šatorović.


Predsjednik Saveza umirovljenika Federacije Mehmedalija Rapa kaže kako bi se naknade u sadašnjoj situaciji trebale smanjivati, a ne povećavati. ”Ta sredstva bi trebalo usmjeravati prema socijalnim fondovima ili za otvaranje novih radnih mjesta. Od umirovljenika se svake godine uzima 250 milijuna i daje se za socijalne mirovine, pa zar se ti novci od naknada za odvojeni život ne bi mogla usmjeriti u ovu namjenu. Bilo je govora i o primjeni člana 51 čime bi se umanjile mirovine, a s druge strane se povećavaju naknade ministrima”, kaže Rapa.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

BLIN
KOMENTARI