Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda

Čolak: Prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama ne rješava sustavno ovo pitanje

Front 09.02.16, 15:49h

Čolak:  Prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama ne rješava sustavno ovo pitanje
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak je izjavio novinarima kako misli da Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je danas Dom podržao u prvom čitanju, nije dobar jer sustavno ne rješava ovo pitanje

 

Naime, predloženim zakonom predviđa se ukidanje takozvane naknade „bijeli hljeb“ za izabrane i imenovane zvaničnike.

 

Čolak navodi da je negativno mišljenje Ministarstva finansija vezano za ovaj zakon, „a osim toga izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH uređuju ovo pitanje, ali ne na ovakav način“.   

 

- Činjenica je da ove odredbe koje se zapravo brišu nisu usuglašene niti sa Zakonom o sukobu interesa u institucijama BiH, posebno članka 5. koji to na jedan vrlo restriktivan način tumači, odnosno propisuje. Imajući u vidu sve to, i odredbe Ustava, kao i činjenicu da se ovim zakonom u cijelosti ovo pitanje ne rješava, a da imamo dovoljno prostora i vremena da ovo uredimo na jedan sustavan način, nisam mogao podržati ovakva rješenja - naveo je Čolak.

 

Po njegovim riječima, kad se to radi segmentarno, kad se parcijalno pristupa rješenju vrlo važnih pitanja, „onda samo dolazimo u nove probleme“.

 

Istaknuo je da on jeste za to da se ovo pitanje uredi na jedan vrlo restriktivan način, ali sustavno.

 

- Ovako to ne ide. Jesam za to da se ovo pitanje uredi, jesam da se ovo pitanje restriktivno uredi, ali na jedan zaista sustavan način, a ne na ovakav način koji će samo možda nekima donijeti neke političke poene u smislu populizma - zaključio je Čolak.    

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI