Jeste li među njima?

Osobine koje krase inteligentne ljude: Psuju poput kočijaša, noćne su ptice, žive u totalnom neredu...

Lifestyle 09.02.16, 09:01h

Osobine koje krase inteligentne ljude: Psuju poput kočijaša, noćne su ptice, žive u totalnom neredu...
Prema najnovijem istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Language Sciences Journal, dokazano je da naše navike o našoj inteligenciji govore puno više nego što se to dosad smatralo

 

Naime, otkrivena je povezanost između učestalosti psovki i veličini vokabulara. Drugim riječima, prema spomenutom istraživanju, oni koji češće psuju imaju bogatiji vokabular od onih koji to ne čine.

 

- Kada su u pitanju psovke, uobičajena je pretpostavka da su oni koji psuju lijeni, nemaju adekvatan vokabular, da su neobrazovani te da se jednostavno ne mogu kontrolirati - stoji u izvješću u kojem piše da je stvarnost potpuno drugačija.

 

- Govornici koji koriste tabu riječi razumiju njihov opći izražajni sadržaj, kao i suptilne razlike između njih... Sposobnost da uoče te blage distinkcije svjedoče o širem lingvističkom znanju - navode istraživači.

 

Također, The Independent je objavio članak u kojem opisuje istraživanje u kojem je učestvovalo hiljadu studenata sa univerziteta u Madridu. Testirani su i ispitani na temelju njihovih navika spavanja. Studija je pokazala da su oni studenti koji su ostali budni do kasno u noć u prosjeku postizali više rezultate kod induktivnog zaključivanja što je dobar pokazatelj inteligencije, uspjeha u školi i razmišljanja izvan okvira.

 

Među poznatim noćnim pticama su američki predsjednik Barack Obama, Charles Darwin, James Joyce, Marcel Proust, Keith Richards i Elvis Presley.

 

Pored toga, studija provedena na Univerzitetu u Minnesoti došla je do rezultata kako su osobe koje žive u neredu kreativnije od onih koje žive u urednoj okolini.

 

Kako piše u studiji, veća je vjerovatnost da će osobe koje žive u čistom okruženju živjeti zdravo i biti tačne, no ne i kreativnije od onih koji rade ispod hrpe smeća.
 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI