U okršaju učestvovalo 40 vjernika i sveštenika

Masovna tuča zbog nepečenog mesa: Sveštenik iz Tolise prigovarao mještanima, pa zaradio modrice i gips na nozi

Hronika 08.02.16, 21:23h

Masovna tuča zbog nepečenog mesa: Sveštenik iz Tolise prigovarao mještanima, pa zaradio modrice i gips na nozi
Nakon što je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije osveštao zvona hrama u Tolisi kod Modriče, pripremljena je gozba na kojoj je, sudeći po policijskom izvještaju i svjedočenju prisutnih mještana, izbila tuča, a sveštenik iz Porebrica Nikola Lukić (32) iz okršaja je izašao s nekoliko modrica po tijelu i gipsom na nozi

 

Mještani tvrde da je u tuči koja je izbila, navodno, zbog rasprave da li je meso bilo dovoljno pečeno, učestvovalo najmanje 40 vjernika i sveštenika. Za punom trpezom u crkvenoj porti u utorak uvečer oko 20 sati prvo je izbila svađa, a potom i pesničenje.

 

Iz policije je saopšteno da je meštanin sa inicijalima Đ. R. šakom nekoliko puta udario N. L., sveštenika iz Porebrica kod Pelagićeva, i da je sveštenik prilikom pada u tuči zadobio tjelesne povrede. Portparolka CJB Doboj Ljerka Stanimirović dodala je da je povrijeđenom svešteniku ukazana pomoć u Domu zdravlja Modriča, a da je napadač priveden u policiju i nakon saslušanja pušten.

 

Kako nezvanično saznaje EuroBlic, sveštenika Nikolu Lazića istukao je mještanin Đoko Ristić (26), koji je na pomenutom slavlju bio maja – domaćin zadužen za pripremu hrane i pića. Neki očevici tvrde da je za navodno loše i nepečeno meso prvo prozvan mladi sveštenik iz Tolise Slađan Savić, a da je Ristić pokušao da ga zaštiti. Nakon verbalnih uvreda i svađe, po ovoj verziji, Ristić je pokušao da udari starijeg sveštnika Voju Stevanovića. U namjeri da zaštiti oca Voju, otac Nikola je stao između njih. Ristić je zamahnuo da udari oca Nikolu, ali on mu je uhvatio ruku. Nakon toga su se žestoko potukli. Ristić je sveštenika udario u potkoljenicu, a potom se u gužvu umiješalo još 40 ljudi – priča jedan od očevdaca tuče pred crkvom u Tolisi.

 

Po drugoj verziji sveštenik je dobio batine, a potom se u tuči zateturao, pao na klupu i slomio nogu. Po trećoj, Ristić je pretukao Lukića zato što je mladi sveštenik zanovijetao da hrana nije dobra, pa je Ristić, kao domaćin, šakama branio čast svog sela.

 

Pop Nikola žalio se da meso nije dobro pečeno, pa je izbila opšta svađa. Đoko je ustao od stola i nekoliko puta dobro udario popa Nikolu – priča jedan od prisutnih vjernika, dodajući da možda “nije trebalo tući sveštenika”, ali da narod više ne može da trpi “popove i njihove provokacije”.

 

- Njima nije stalo do naroda, uzimaju pare od sječe šume, voze skupa kola, a onda, kad mi nešto priredimo Bogu u slavu, nalaze mane i provociraju nas – dodaje sagovornik “Blica” iz Tolise, koji je tražio da ostane anoniman.

 

I dok mještani poručuju da će od episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija tražiti da “ispita o čemu je riječ” i sugeriše sveštenstvu “da se vrati časnom pozivu, bogu i narodu”, vladika Vasilije tvrdi da se incident o kojem bruji cela Tolisa, Modriča i Posavina – nije ni desio.

 

- Ništa se nije desilo, osim što se slavilo kao što je običaj. Nije bilo nikakve svađe ni tuče, samo je jedan mladi sveštenik stao na kamen i uganuo nogu – rekao je episkop Vasilije za “EuroBlic”.

 

I mjesni sveštenik Slađan Savić tvrdi da se njegov kolega Nikola Lukić “malo okliznuo” i da ne treba “ni zbog čega dizati medijsku prašinu”. Povrijeđeni sveštenik odbio je da govori za “EuroBlic” jer, kako je rekao u kratkom telefonskom razgovoru, za to nema odobrenje pretpostavljenih.

 

(Radiobet.eu, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI