VIDEO/ BOG, PA DOKTOR...

Polemika se zahuktala - il' privatno il' javno: Treba li ukinuti dvojnu ljekarsku praksu u Sarajevu?!

Hronika 07.02.16, 21:30h

 Polemika se zahuktala - il' privatno il' javno: Treba li ukinuti dvojnu ljekarsku praksu u Sarajevu?!
Ako ova inicijativa bude pretočena u zakon, ljekari će se morati odlučili hoće li raditi u privatnoj praksi ili javnom zdravstvu... Polemika je u jeku, a mišljenja oprečna... Prilog o ovoj temi donosi TV1

 

Ukidanje dvojne ljekarske prakse jedna od gorećih tema u posljednje vrijeme. Ovu ideju nedavno je na sastanku sa predstavnicima Doma naroda prezentirala novoimenovana direktorica Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu doktorica Sebija Izetbegović. Ako inicijativa bude pretočena u zakon, ljekari će se morati odlučili hoće li raditi u privatnoj praksi ili javnom zdravstvu.


Inicijativa za ukidanje dvojne ljekarske prakse izazvala je oprečne reakcije u javnosti. Jedan dio struke se protivi, no građani inicijativu Sebije Izetbegović podržavaju.


“To bi trebalo hiljadu posto. Od uvijek željno očekivano. I ja sam medicinska sestra”, kaže jedna Sarajka, dok njen sugrađanin smatra da bi se time izbjegao sukob interesa. “Ja svakako podržavam tu inicijativu”, kaže Sarajlija.


Ukidanje dvojne ljekarske prakse podržala je i većina učesnika ankete na partnerskom portalu TV1 - Vijesti.ba. Od skoro 30 hiljada učesnika 90 posto se izjasnilo za, a samo 7 i po posto protiv inicijative.


“Možda ima negdje osnova za to, ali treba razumjeti i ljekare, doktore, da su do sada bili manje plaćeni i da su tražili na dva mjesta, bolje rečeno, neku svoju egzistenciju”, kaže jedan građanin.


Prema nekim informacijama, samo u Kliničkom centru trenutno radi oko 250 doktora koji su u isto vrijeme angažovani u nekoj od privatnih ordinacija ili klinika. Direktorica Sebija Izetbegović smatra da ljekarima treba ponuditi da izaberu hoće li raditi u privatnoj praksi ili javnom zdravstvu.


“Većinom oni šalju u svoje poliklinike, a neće da završavaju ovamo gdje rade, gdje su stalno zaposleni. I onda je to čekanje i čekanje, ako neko nema para, ne može ni otići i to je to”, smatra jedna građanka Sarajeva.


Druga, pak, smatra da ljekari poslije radnog vremena mogu raditi što im je volja.


“Ako su dobri doktori, neka bogami rade i tamo i vamo. Jer, uvijek je bilo Bog pa doktor”, kaže jedna građanka.


Ni struka ne poriče da postoje zloupotrebe i situacije kada doktori pacijente upućuju u privatne ordinacije. Međutim, tvrde da se ipak radi o pojedinačnim slučajevima. U sindikatu ljekara ne vide razlog zašto bi dvojna praksa bila zabranjena, jer bi sve djelatnosti morale biti jednako tretirane.


“Teoretski sve je moguće. Ako ljekar u državnoj službi obavlja savjesno ono što mu je dužnost i ako je cijenjen od svojih kolega i pacijenata, njegova je stvar da li on može izdržati još plus dopunski dio u nekoj privatnoj praksi”, smatra psiholog Ismet Dizdarević.


Prihodi ostvareni iz obaveznog zdravstvenog osiguranja manji su iz godine u godinu. Građani izdvajaju novac za osiguranje, ali sve češće koriste usluge koje moraju dodatno platiti.


Godine 2013. na taj način je ostvareno 384 miliona maraka, od čega je javni sektor ostvario 177 miliona, a privatni 207 miliona, što je rast od 12,7 posto u odnosu na godinu ranije. Međutim, podaci iz privatnog sektora nisu potpuni, tako da se pouzdano ne zna koliko građani izdvajaju novca izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Pogledajte prilog TV1...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI