švedska i velika britanija odbijaju prihvatiti

UN donio odluku: Hitno oslobodite Assangea i dajte mu kompenzaciju

Hronika 05.02.16, 12:51h

UN donio odluku: Hitno oslobodite Assangea i dajte mu kompenzaciju
Panel UN zvanično je objavio odluku da je osnivač WikiLeaksa Julian Assange 'proizvoljno pritvoren' i da mu se hitno mora obezbediti sloboda kretanja.

 

Kako se navodi u saopštenju, Radna grupa UN smatra da su Asangeu slobode uskratile vlade Švedske i Velike Britanije i da bi one morale da reaguju.

 

"Pozivamo Švedske i Britanske vlasti da okončaju uskraćivanje prava gospodina Asangeu, da poštuju njegov integritet, bezbjednost i slobodu kretanja, kao i da mu obezbijede pravo na kompenzaciju", navodi se.

 

Panel UN je ocijenio da je do dugog boravka u pritvoru došlo je zbog "nemarnosti švedskog tužilaštva" i zato tim pravnika UN poziva vlasti Švedske i Velike Britanije da "ponovo razmotre cjelokupnu situaciju".


"Assangeu bi trebalo u što kraćem roku omogućiti da uživa svoje pravo na slobodu kretanja i sva prava koja mu garantuju međunarodni propisi o pritvoru. Radna grupa smatra da bi njegovo pritvaranje trebalo okončati i dati mu pravo na nadoknadu", navodi panel UN. 

 

U saopštenju se dodaje da je osnivač Wikileaksa bio izložen "različitim vidovima uskraćivanja sloboda" i to po više osnova. 

 

"Prvo je pritvoren u zatvoru Vendsvort u Londonu, a zatim je bio u kućnom pritvoru, poslije čega je bio zatočen u Ambasadi Ekvadora", piše u saopštenju. 

 

Odluka panela UN nije obavezujuća, a britanske vlasti su juče poručile da će uhapsiti Asanža kada napusti ekvadorsku ambasadu. 

 

Assange je izjavio da će se predati britanskoj policiji ako komisija UN ne odluči u njegovu korist, ali je dodao da, ukoliko odluka bude drugačija, očekuje da mu se odmah vrati pašoš i "obustave pokušaji hapšenja". 

 

Assange je Radnoj grupi UN u septembru 2014. podnio tužbu protiv Švedske, Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru zbog koje ne može da napusti ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhašen. 

 

Assange (44) je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže radi ispitivanja zbog optužbi da je počinio silovanje 2010, koje on poriče. 

 

On kaže da strahuje da će ga Švedska izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi mogao da se nadje na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem WikiLeaksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD. 

 

Ekvador i Švedska su, poslije šestomjesečnih pregovora, prošlog mjeseca postigli sporazum u skladu sa kojim bi Assange mogao da bude podvrgnut ispitivanju, navodi britanska agencija.

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI