A ONI NE GRIJEŠE

Kako će svijet izgledati za 10 godina? Ovo je 11 predviđanja američkih obavještajaca koja će vas zapanjiti

Front 04.02.16, 15:18h

Kako će svijet izgledati za 10 godina? Ovo je 11 predviđanja američkih obavještajaca koja će vas zapanjiti
Promjene koje čekaju svijet rezultat su dubokih potresa u nekim globalnim silama


Privatna teksaška obavještajna tvrtka Strategic Forecasting (Stratfor) objavila je svoju prognozu kako će u idućih deset godina izgledati svjetska politička i ekonomska kretanja, i vjeruju da su identificirali glavne trendove. Iz Stratfora smatraju da će svijet u idućem desetljeću postati još opasniji. SAD će manje utjecati na svjetska zbivanja, a neke će istaknute zemlje prolaziti kroz razdoblje kaosa i propadanja, piše Independent.

 
Tvrtka Stratfor ima sjedište u Austinu, osnovana je 1996., a istaknula se svojim prognozama tijekom rata na Kosovu, kad su njeni analitičari pregledom podataka dobivenih iz zemalja Balkana s visokom pouzdanošću predvidjeli tijek zbivanja u tom sukobu.

 

U svom su izvješću za predstojeće desetljeće istaknuli 11 promjena koje će se dogoditi u svijetu.

 

1. Rusija će propasti

 

“Neće biti ustanka protiv Moskve, ali smanjenje sposobnosti centra vlasti da pruži podršku i kontrolira cijelu Rusku Federaciju ostavit će zemlju u vakuumu”, upozoravaju analitičari Stratfora. “U tom će vakuumu postojati tek pojedini fragmenti Ruske Federacije”, dodaju.

 

Sankcije, pad cijena nafte, nestabilni rubalj, povećanje vojnih troškova i porast unutarnjeg nesklada oslabit će središnju vlast. Rusija se neće službeno raspasti na više zemalja, ali moć Moskve oslabit će do te mjere da će se oformiti niz poluautonomnih regija, koje se možda čak i neće međusobno slagati.
“Očekujemo da će moć Moskve značajno oslabiti, što će dovesti do formalne i neformalne fragmentacije Rusije”, navodi se u izvješću, i dodaje: “Malo je vjerojatno da će Ruska Federacija opstati u sadašnjem obliku”.
 

2. SAD će morati poslati svoju vojsku da osigura ruske nuklearne bombe

 

Ruska nuklearna infrastruktura proteže se na ogromnom zemljopisnom području. Ako se doista dogodi politička dezintegracija zemlje kakvu predviđa Stratfor, to bi moglo ranjivim učiniti cijeli njen nuklearni arsenal. Ruska zaliha nuklearnog oružja bit će uzrokom “najveće krize u sljedećem desetljeću”, navodi Stratfor.

 

SAD će stoga morati nešto smisliti da to riješi, čak i ako to znači slanje svoje kopnene vojske da osigura rusko oružje, nuklearni materijal i rakete. “Washington je jedini u stanju riješiti problem, ali neće moći preuzeti kontrolu nad ogromnim brojem vojnih lokacija i jamčiti da baš nijedan projektil pritom neće biti ispaljen. Sjedinjene Države će morati ili izmisliti neko vojno rješenje, koje donosi opasnost od nenamjernog lansiranja, ili pokušati stvoriti stabilne i ekonomski održive vlade u regijama u kojima se nalazi nuklearna infrastruktura te ih uključiti u njeno neutraliziranje.”
 

3. Njemačka će upasti u probleme

 

Njemačko gospodarstvo temelji se na izvozu i stoga ima koristi od liberalizacije trgovine na Starom kontinentu, omogućene kroz EU i euro, no to s druge strane znači da ta zemlja može najviše izgubiti ako se kriza u Europi pogorša. U tom će slučaju u Njemačkoj doći do vala euroskepticizma, navodi Stratfor.

 

Domaća potrošnja neće moći nadoknaditi pad u njemačkom izvozu, a predviđa se i pad broja stanovnika. Rezultat će biti stagnacija slična onoj u kojoj je (bio) Japan. U izvješću se stoga predviđa da će Njemačka u idućem desetljeću trpjeti teške ekonomske obrate.
 

4. Poljska će postati jedan od europskih lidera

 

I dok će Njemačka biti u padu, u središtu gospodarskog rasta i većeg političkog utjecaja naći će se Poljska. Broj stanovnika u toj zemlji neće opadati toliko kao u drugim velikim europskim gospodarstvima. Činjenica da je riječ o najvećoj i najbogatijoj europskoj državi na zapadnoj ruskoj granici bit će razlogom njena preuzimanja pozicije regionalnog lidera, što će i morati postati da bi ostvarila veći politički i gospodarski prestiž.

 

U svemu tome pomoći će joj i dugogodišnje strateško partnerstvo sa SAD-om, ističu analitičari Stratfora.
poljska prosvjed prosvjednik zastava 

 

5. Postojat će četiri Europe

 

Ne tako davno, europsko jedinstvo činilo se stabilnim, a političke i ekonomske prepreke između zemalja izbrisanima. No u idućih deset godina to bi moglo postati daleka prošlost. Po prognozama Stratfora, Europa će se podijeliti na četiri dijela, međusobno sve više otuđena: Zapadna Europa, Istočna Europa, Skandinavija i britansko otočje. Oni će i dalje morati dijeliti isto susjedstvo, ali neće više biti tako usko povezani.

 

“Europska unija može opstati, ali gospodarski, politički i vojni odnosi bit će regulirani primarno bilateralnim ili ograničenim multilateralnim odnosima, koji neće biti obvezujući”, ističe se u izvješću. “Neke će države ostati članice visoko modificirane Europske unije, ali to neće definirati Europu.”
europska komisija europska unija zaustava eu ilustracija zgrada eu foto wikipedia

 

6. Turska i SAD morat će blisko surađivati

 

Kaos u nekim arapskim zemljama potrajat će duže vrijeme, od čega će najviše profitirati Turska, jaka, relativno stabilna zemlja čije se granice protežu od Crnog mora do Sirije i Iraka. Možda neće biti pretjerano voljna intervenirati u sukobima na svojim granicama, ali to će na kraju biti neizbježno. Kako bude rasla snaga Ankare, tako će Turska postati blizak partner Americi.

 

No, pritom će htjeti i nešto zauzvrat: pomoć u obrani protiv agresivnog susjeda s druge strane Crnog mora, koji ima vojne baze u Armeniji – Rusije. “Turska će trebati američku uključenost iz političkih i vojnih razloga”, navodi se u izvješću. “SAD će se na to obvezati, ali će to i naplatiti: zatražit će pomoć Turske u obuzdavanju Rusije.”
turska sad amerika obama erdogan

 

7. Kina će se suočiti s velikim problemom

 

Iduće bi desetljeće u Kini moglo biti obilježeno rastućim nezadovoljstvom prema Komunističkoj partiji zbog usporavanja gospodarskog rasta. No, KP se neće liberalizirati, što znači da će mu jedina mogućnost da zadrži kontrolu biti povećanje unutarnje represije.

 

Peking čeka i drugi, možda čak i veći problem: kineski rast nije ravnomjerno geografski raspoređen. Obalni gradovi su uspješni, ali unutrašnjost je siromašna. Daljnjom urbanizacijom taj će se problem samo pogoršavati, što bi moglo prouzročiti i opasne podjele te politički kaos.
kina zastava kineska zastava

 

8. Japan će biti vodeća azijska pomorska sila
Japan ima stoljetnu pomorsku tradiciju, koja je povezana i s njegovim geopolitičkim položajem. No, s rastućim pomorskim agresijama Kine, koja ojačava svoju mornaricu u nastojanju da kontrolira trgovačke rute na Istočnom i Južnom kineskom moru te prema indijskom oceanu, Japanu neće preostati drugo nego da i sam istakne svoju pomorsku snagu i zaštiti te pravce.

 

“Japan trenutno ovisi o potpori SAD-a”, ističe se u prognozi. “No, s obzirom da se očekuje oprezniji angažman Sjedinjenih Država u budućnosti, kao i da SAD ne ovisi o uvozu, Japan će se morati sam pobrinuti za to.”

 

9. Oko otoka u Južnom kineskom moru neće izbiti sukob, ali postoji kvaka

 

Regionalne sile odlučit će da se oko otoka u Južnom kineskom moru ne isplati otpočinjati vojni sukob. “Borba oko nekoliko otočića neće više biti primarni problem u regiji”, navodi se u predviđanju. “Umjesto toga, pojavit će se tri stara igrača. Rusija, čija će moć biti u opadanju, gubit će i sposobnost da zaštiti svoje pomorske interese. Kina i Japan će, nasuprot tomu, htjeti ojačati svoje pozicije, kao i spriječiti onog drugog da se učvrsti na ovom području.”

 

Istočna Azija stoga će ponovno postati poligon za dokazivanje snaga velikim silama, čak i ako to ne dovede do nekog oružanog konflikta.
kina umjetni otok otoci

 

10. Nastat će 16 (ekonomskih) mini-Kina

 

Usporavanje kineskoga gospodarstva bit će dobra vijest za nekoliko zemalja. Osnovni proizvodni poslovi otići će iz Kine i preseliti se u 16 gospodarstava u nastajanju, koja ukupno imaju 1,15 milijardi ljudi. Riječ je o Meksiku, Nikaragvi, Dominikanskoj Republici, Peruu, Etiopiji, Ugandi, Keniji, Tanzaniji, Bangladešu, Mianmaru, Šri Lanci, Laosu, Vijetnamu, Kambodži, Filipinima i Indoneziji.

 

U tim će se zemljama, predviđa se u izvještaju, moći vidjeti znatno poboljšanje ekonomske situacije u idućih deset godina, kao posljedica nastanka novih radnih mjesta.
bangladeš

 

11. Svoju će moć SAD puno manje pokazivati i koristiti

 

Na nestabilnosti u svijetu SAD će reagirati tako što će nastojati pametnije birati svoje izazove, radije nego da preuzima vodeću ulogu u rješavanju svjetskih problema. Rastuće gospodarstvo, povećanje domaće proizvodnje energije, pad izvoza i sigurnost bivanja u najstabilnijem dijelu svijeta pružit će Americi luksuz da se može izolirati od svjetskih kriza.

 

“Sjedinjene Američke Države će i dalje biti glavna gospodarska, politička i vojna sila u svijetu, ali će se u tom svijetu manje angažirati nego dosad”, navodi se u prognozi. “Svoju će moć SAD puno manje pokazivati i koristiti.”

 

(telegram.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI