Pridružite se i vi

Osma godišnjica od ubistva Denisa Mrnjavca: U subotu mirni skup na tramvajskoj stanici kod Tehničke škole

Hronika 04.02.16, 09:21h

Osma godišnjica od ubistva Denisa Mrnjavca: U subotu mirni skup na tramvajskoj stanici kod Tehničke škole
U subotu, 06.02.2016. godine navršava se osam godina od ubistva Denisa Mrnjavca. Da podsjetimo, Denis je sarajevski srednjoškolac koga su 05.02.2008. trojica delikvenata, po povratku iz škole, bezrazložno napali u tramvaju, nanijevši mu povrede od kojih je naredni dan i preminuo

 


Nakon navršenih osam godina od ovog tragičnog događaja, svjedoci smo da se ništa nije promijenilo kada je sigurnost naše djece i omladine u pitanju. Nasilje nema naciju i nema vjeru i nema religiju. Nasilje nema dob, godine, spol, ni svrhu, ni cilj. Nasilje ne podliježe statistici, odupire se razumijevanju zdravim razumom, ne suzbija se represijom i čini se da društvo zabavljeno samim sobom, na njega nema pravog odgovora. 


Nasilje je svrha samom sebi i ima samo posljedice, krv, bol i duboku tragediju. Nažalost, nasilju, čini se, nema ni kraja... Svaki dan, u svim dijelovima našeg grada i naše zemlje neki mladi ljudi i životi bivaju ugroženi i ugašeni kao rezultat nekog novog starog nasilja. Na nasilje reagiramo tek kad se dogodi, kad pokaže ružno lice i kad čujemo za još jednu žrtvu. Tada se ponovo zabrinemo, pričamo o preventivi, o reagiranju, knjiškim i akademskim floskulama i sve se vrlo brzo zaboravi da bi nas novi nasilni čin trgnuo iz uronjenosti u svakodnevicu i pokazao nam da ništa od onoga što smo pričali nema smisla ako se konačno i odlučno nešto ne preduzme.


Borba protiv nasilja počinje u porodici, nastavlja se u vrtiću i školi, traje kroz cijeli život i nikada ne prestaje. Borba protiv nasilja ne može i ne smije prepustiti bilo kojoj instituciji; to mora biti i jeste dužnost svakog čovjeka. Niko nije pošteđen, niko nije siguran i niko nije imun na nasilje. Samo je pitanje vremena, prilike i okolnosti. Nasilnici su među nama. Čekaju. Osvrtom na proteklih osam godina, svjedočimo da je nasiljem nad djecom stradao veliki broj mladih života, Amar, Vedran, Mahir i mnogi dragocijeni životi. 


Denisov slučaj podigao je mnoge na noge, pa smo bili svjedoci protesta širom naše zemlje. Danas se ovaj slučaj, pamti u Pravosudnim spisima kao jedini slučaj u kojemu je izrečena maksimalna kazna trajanja zatvora maloljetniku za počinjeni zločin. Ali nešto više od toga da se uradilo, da se spriječe slični događaji i nije... 

 

Udruženje želi očuvati sjećanje na Denisa, kako bi u svojim nastojanjima bili podrška mladima i onima koji su direktna žrtva, da se borimo za bolje sutra, da mladi nose ovu državu za svijetliju budućnost. Svaki život je dragocijen i važan. 

 

- Pozivamo vas na polaganje cvijeća, na tramvajskoj stanici Tehnička škola u pravcu Ilidže, u subotu  06.02.2016.godine u 11:00 sati. Te ovim mirnim skupom pokažemo da nismo zaboravili Denisa i sve Denise, Amare, Vedrane, Mahire... i da tražimo pravdu za sve one koji nisu još je dobili - saopštili su iz Udruženja mladih Denis Mrnjavac.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI