Mudre riječi

Savjet Alberta Einsteina koji bismo trebali poslušati: Genijalni fizičar sinu rekao kakvim bi se stvarima trebao baviti

Nedjeljni magazin 02.02.16, 10:12h

Savjet Alberta Einsteina koji bismo trebali poslušati: Genijalni fizičar sinu rekao kakvim bi se stvarima trebao baviti
1915. godine, tada 36-godišnji Albert Einstein, živio je u ratom zahvaćenom Berlinu sa svojom daljom rođakinjom Elsom, koja će mu kasnije postati ženom

 

 

Njegova dva sina, Hans Albert i Eduard 'Tete' Einstein živjeli su s njegovom bivšom suprugom Milevom u neutralnom Zürichu.

 

Nakon osam dugih godina truda, njegova teorija relativnosti, koja će ga kasnije pretvoriti u međunarodnu zvijezdu, bila je napokon sažeta na dvije stranice teksta.

 

Ohrabren nedavnom postignućem, poslao je svom 11-godišnjem sinu ovo pismo:

 

Moj dragi Alberte,

 

Jučer sam primio tvoje pismo koje me jako razveselilo. Već sam se pobojao da mi uopće nećeš pisati. Kad sam bio u Zürichu rekao si mi da ti je čudno kad sam tamo. Zato mislim da je bolje da se nađemo na nekom drugom mjestu gdje niko neće ugrožavati našu udobnost. Ja ću svakako nastojati da čim prije provedemo barem mjesec dana zajedno tako da znaš da imaš oca kojem si jako drag i koji te voli.

 

Od mene također možeš naučiti puno dobrih i lijepih stvari, nešto što ti neko drugi ne bi mogao ponuditi. Sve ono što sam postigao kroz godine rada neće biti dostupno samo strancima već posebno mojim dječacima. Ovih dana završio sam jedno od najljepših djela u svojem životu i kad budeš malo veći pričat ću ti o tome.

 

Jako sam sretan što uživaš u sviranju klavira. To i stolarija je po mojem mišljenju najbolja zanimacija za tvoju dob, čak bolja i od škole.

 

Te dvije stvari najbolje pašu mladoj osobi poput tebe. Na klaviru sviraj stvari koje te vesele, čak i ako ti ih učitelj nije zadao.

 

Najviše ćeš naučiti ako radiš one stvari koje te toliko vesele da ne primjećuješ koliko je vremena prošlo.

 

Ja sam ponekad toliko zaokupljen svojim poslom da zaboravim na ručak.

 

Također, igraj s bratom bacanja obruča (igra u kojoj obručem treba pogoditi uspravno postavljen štap, op.u.), jer tako vježbaš okretnost.

 

Posjećuj i mojeg prijatelja Zanggera. On je jako dobar čovjek.

 

Poljubi Tetea i pozdravi majku,

 

Tvoj tata.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI