VIDEO/ TUZLA KVARC - ODMAZDA 'PO ZAKONU'

Jeziva priča iz BiH: Ovako je uništena uspješna bh. kompanija - od ucjene i iznude do katanca na vratima!

Biznis Klub 17.12.15, 14:16h

Jeziva priča iz BiH: Ovako je uništena uspješna bh. kompanija - od ucjene i iznude do katanca na vratima!
Svi koji su početkom decembra u Sarajevu prisustvovali premijeri dokumentarnog filma 'Cijena pravde' ostali su zatečeni brutalnom i zastrašujućom pričom o uništenju donedavno uspješne bh. kompanije 'Tuzla-kvarc', koja se decenijama bavi(la) eksploatacijom kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona

 


Bolna, ali do detalja argumentovana i dokumentovana, ova filmska priča svjedoči o višegodišnjim ucjenama koje je trpio menadžment ove kompanije od strane beskrupuloznog uposlenika Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK Bahrije Imamovića, nekadašnjeg pomoćnika ministra, te zastrašujućoj torturi koja je uslijedila nakon što su čelni ljudi "Tuzla-kvarca" prijavili korupciju u oblasti dodjele koncesija i započeli bespoštednu borbu za istinu.   


Od tada ova, nekada uspješna i prosperitetna bh. firma prolazi kroz agoniju i odmazdu korupcione mreže i nemilosrdne birokratije, dok se 50 uposlenika bori za slobodu, pravdu i goli život.  


Film "Cijena pravde" počinje optimističnim kadrovima iz 2003. godine u kojima bivši premijer TK Bajazit Jašarević slavodobitno najavljuje otvaranje pogona "Tuzla-kvarca" - tvornice suhih i građevinskih materijala, kao primjer novog zapošljavnja i privrednog prosperiteta u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.  

zlatan-velagic

VIDEO SVJEDOČENJE/ U PAKLU KORUPCIJE
Šokantni detalji prvi put u javnosti: Kako je ministarstvo Vlade TK ucjenjivalo i iznuđivalo novac od firme 'Tuzla-kvarc'?!


- Ponosni smo... Pogledajte ovaj krug "Tuzla-kvarca"... Ovo je, ustvari, Evropa!, odjekuje uzbuđeni premijerov glas... Nakon toga, desetak godina kasnije, sve se mijenja, a od nekadašnjeg "primjera zapošljavanja i prosperiteta" ostalo je - zgarište.


Dokumentarni film "Cijena pravde" koji DEPO Portal prikazuje uz saglasnost Centra za odgovornu demokratiju - COD Luna, koji ga je producirao uz podršku Američke ambasade u BiH, samo je mali dio priče o bjesomučnoj korupciji u BiH i ujedno najava za dugometražni film na kojem trenutno radi više ekipa, uključujući međunarodnu koaliciju za zaštitu zviždača, koji ima za cilj da rasvijetli cijelu mrežu korupcije i opstrukcije u Tuzlanskom kantonu.


Iz Centra za odgovornu demokratiju - COD Luna pojašnjavaju da će se dugometražni film detaljno i sistematski baviti ponašanjem dva ključna igrača u okorjeloj korupcionoj mreži i sada već svjetski poznatom slučaju odmazde nad firmom "Tuzla kvarc" zbog prijave korupcije - Tomislavom Ljubićem, glavnim tužiocem Tužilaštva TK, i Begom Gutićem, premijerom Vlade TK.


Film "Cijena pravde" se od janura 2016.godine počinje prikazivati u više od 50 glavnih gradova širom svijeta uz podršku međunarodne koalicije za zaštitu zviždača, prilikom čega će biti razmotreni vidovi podrške hrabrim i poštenim uposlenicima firme "Tuzla kvarc".


COD Luna ujedno poziva sve zainteresovane da podrže izradu dugometražnog filma kako bi se izvršio PRITISAK na "nezavisno" pravosuđe i vlast koja radi u "javnom" interesu da odblokiraju dodjelu koncesije "Tuzla kvarcu" i POD HITNO prekinu sve vidove odmazde i osvete nad ovom kompanijom.

 

Pogledajte film o sudbini prijavitelja korupcije...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI