ESAD DURAKOVIĆ/ LAŽNE NADE

Još jedna tragična zabluda: Šta zaista znači koalicija 34 muslimanske zemlje protiv 'muslimanskog' terorizma?!


16.12.15, 12:11h


Upravo se medijima širi udarna vijest o tome da su 34 muslimanske zemlje formirale vojnu koaliciju za borbu protiv terorizma. Naoko, mogla bit to biti ohrabrujuća vijest u našem gotovo pomahnitalom svijetu čije su najmoćnije armade – najprije sa Zapada a sada i sa Istoka – u navodnoj vojničkoj borbi protiv terorizma. U ovom slučaju nije impresivna samo cifra 34, već i to što je riječ o 34 MUSLIMANSKE ZEMLJE u koaliciji protiv („muslimanskog“) terorizma.


Međutim, nade su lažne, jer uopće ne treba sumnjati da se uspaničeni svijet uvodi u još jednu golemu zabludu u vezi s terorizmom, te da će i ova navodna koalicija, koja nije ništa više od poze, samo ojačati terorizam.


Naprosto je nevjerovatno kako svijet ne vidi – ni Istok ni Zapad – šta su uzroci terorizma, te šta je to što ga može efikasno zaustaviti. Zapadne vojne alijanse (sada i Rusija), u broju nezapamćenom poslije II svjetskog rata i s nezapamćenom snagom, razaraju cijelu regiju za koju misle, tobože, da je ishodište terorizma, razaraju i užasno ponižavaju čitava društva, ne shvaćajući (možda shvaćaju, ali time prikrivaju druge interese) da je upravo ta njihova totalna vojnička destrukcija kolijevke civilizacije uzrok jačanju terorističkih akcija.

 

Nade su lažne, jer uopće ne treba sumnjati da se uspaničeni svijet uvodi u još jednu golemu zabludu u vezi s terorizmom, te da će i ova navodna koalicija, koja nije ništa više od poze, samo ojačati terorizam


Umjesto da obustave ratove i krenu u obnovu tih zemalja, što je jedina efikasna preventiva protiv terorizma, oni pojačavaju razaračke pohode i time samo osnažuju terorističku motiviranost. Zaista je neshvatljivo kako ne razumiju da je terorizam takva vrsta neprijatelja modernoga svijeta da se on ne može uništiti bjesomučnim bombardiranjima: on djeluje na frontu koji je sasvim drukčiji od ovoga na kome ga, navodno, tuku zapadne vojne alijanse. Potom kreće izbjeglički cunami ka Evropi, a među stotinama hiljada izbjeglih u Evropu ima mnogo onih koji su sada sasvim nedužni, ali će se jednoga dana radikalizirati upravo zato što se njihova postojbina razara i što se njihov narod ponižava. Te rijeke izbjeglica veoma liče na nečiji lukav plan zato da bi se Bliski istok i biološki praznio te da bi se, istovremeno, Evropa dugoročno i izvjesno destabilizirala, ali to ne dopire do njihovih birokratskih umova.


U danome kontekstu, sada svoju fintu izvode i 34 muslimanske zemlje! Akcent je na vojničkom karakteru njihove koalicije: na kojem to frontu će te zemlje voditi konvencionalni rat protiv terorizma?!


U mnogima od tih zemalja terorizam divlja toliko da vjernici bilo koje sekte rizikuju živote odlazeći petkom u džamiju, jer se muslimani međusobno bespoštedno tamane i pri tome svi vjeruju da će steći status šehida kao Bogu najugodnijeg djela. Njihov navodni front protiv terorizma, i to u vojničkom smislu, zaista zvuči apsurdno – kao potez kojim obmanjuju sami sebe, ali i tzv. obični svijet koji se očajnički hvata makar i za slamku. Ovim će stvari samo eskalirati, i to svestrano: vojnička razaranja, na jednoj strani, i teroristička mobilizacija, na drugoj strani. Terorizam je moguće pobijediti, zapravo: osujetiti ga, samo sljedećim sinhroniziranim koracima.

 

Evropa bi morala shvatiti da slijepo slijedeći američku vanjsku politiku radi protiv vlastitih interesa, trenutnih i dugoročnih


Prvo, da zapadne zemlje prestanu razarati i ponižavati muslimanski svijet, te da pristupe obnavljanju toga svijeta. Pri tom, u isti mah, Evropa bi morala shvatiti da slijepo slijedeći američku vanjsku politiku radi protiv vlastitih interesa, trenutnih i dugoročnih.


Drugo, muslimanski svijet može djelovati samo na jedan način da bi bio pozitivan u globalnoj akciji. Naime, muslimanski svijet mora, zaista, pristupiti reinterpretaciji islama u kontekstu moderniteta, mora mijenjati samoga sebe, iskoračiti iz selefijskog predsrednjovjekovlja i sunitsko-šiitskog antiislamskog trvenja. Da bi to postigao, mora mobilizirati svoju institucionaliziranu ulemu na frontu reinterpretacije islama. To je jedini pouzdan način borbe protiv terorizma, i treba prestati sa izvozom retrogradnih shvaćanja islama iz nekih muslimanskih zemalja u svijet, posebno iz zemlje koja je upravo inicirala stvaranje ove koalicije.

 

Vojne koalicije u ovom slučaju mogu biti rezultat nerazumijevanju problema, a mogu biti samo maska pod kojom se ostvaruju neki drugi ciljevi i interesi. U oba slučaja – rezultat je tragičan.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)  

 


BLIN
KOMENTARI