NOVI FILMSKI PROJEKAT JASMINA DURAKOVIĆA/ ZA SAMO TRI MJESECA

Završen dugometražni igrani film "Posljednja prepreka" o putu sirijskih izbjeglica u Evropu

Kultura & Mediji 13.12.15, 13:29h

Završen dugometražni igrani film
U Sarajevu je završena montaža novog dugometražnog igranog filma Jasmina Durakovića „Posljednja prepreka“ (The Final Barrier). Film je velika međunarodna koprodukcija (Austrija, Njemačka, BiH i Hrvatska) i prvi je dugometražni igrani film koji se bavi pitanjem sirijskih izbjeglica u Evropi. Sniman je ove jeseni u Srbiji, Mađarskoj, BiH i Austriji, uz učešće velike međunarodne produkcijske i glumačke ekipe.

 

Artedeluxe, producentska kuća iz Beča, vodi ovaj međunarodni projekat, a DEPO iz Sarajeva je jedan od koproducenata. Scenarij za ovaj film napisao je Robert Hofferer, dok su koscenaristi reditelj Duraković i dramaturginja i književnica iz Beograda Nataša Drakulić. Direktor fotografije je Mathias Meissl, a za potrebe snimanja filma angažiran je dio filmskih radnika iz BiH, Hrvatske i Srbije.

 

Scenografi u filmu su Hari Ejubović i Osman Arslanagić, kostimograf Belma Žižko, šminker Zumra Softić, montažer Fadil Komarica, dok postprodukciju zvuka radi Samir Fočo, Sarajlija koji živi i radi u Londonu.

 

Izvršni direktor produkcije  filma je Amira Kudumović, predavač na Akademiji scenskih umjetnosti iz Sarajeva. Film, iako je najvećim dijelom sniman u BiH i uz učešće velikog broja  autora i suradnika u BiH, nije sufinanciran sredstavima državnih institucija iz Bosne i Hercegovine.

ivo-gregurevic

Glavnu ulogu u filmu igra austrijski glumac Michael Kristof, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Hannes Fretzer, Essam Ferris, Jelena Angelovski, Ivo Gregurević, Serena Maria, Clemens Aap Lindenber, Ursula Steiner, Irina Marković, Aida Begović, Nedim Malkočević, Feđa Zahirović, kao i naturščici, volonteri humanitarnih organizacija, kao  i same izbjeglice. Veliki doprinos u realizaciji ovoga filma dali su lokalna zajednica i građani Orašja. 


Film je od ideje do svog završetka nastao u rekordno kratkom roku od tri mjeseca i njemu se govori na engleskom, njemačkom, arapskom i bosansko/srpsko/hrvatskom jeziku.
Ovo je, nakon „Sevdaha za Karima“ (2010) i „Body Complete“ (2013),  treća producentsko/režijska suradnja između Roberta Hofferera i Jasmina Durakovića, a tokom naredne godine realizirat će i naredni projekat – politički triler „In Black Light“ čija je priča smještena u današnji Berlin i koja se bavi temom međunarodnog terora i terorizma.

producent-robert-hofferer-i-reditelj-jasmin-durakovic


Film "Posljednja barijera" će za  svjetsku premijeru i distribuciju biti spreman početkom 2016. godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ak)

BLIN
KOMENTARI