Očekuje se poslanička rasprava

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sutra nastavak

Front 01.12.15, 20:17h

Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, sutra nastavak
Druga današnja sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je posvećena Nacrtu budžeta FBiH za 2016. godinu, prekinuta je nedugo po početku i bit će nastavljena sutra u 9.30 sati



Tada će započeti poslanička rasprava nakon što se u večerašnjem dijelu, povodom budžeta, predloženog iz Federalne vlade, poslanicima obratio premijer Fadil Novalić.



Između ostalog je rekao da se budžet za iduću godinu ne može smatrati razvojnim zbog velikog obima predviđenih socijalnih davanja i neophodnog vraćanja unutrašnjih i vanjskih dugova.



Kad budžet bude u narednoj parlamentarnoj fazi, što znači u formi prijedloga, vjerovatno će sadržavati i dodatnu stavku „tešku“ od tri do pet miliona KM planiranih za razvojne projekte iz oblasti energetike, najavio je premijer.



Mogle bi biti predložene još dvije nove stavke - za Fond  PIO te za izmještanje Vlade kao institucije u drugi prostor u većinskom vlasništvu Federacije. Premijer je podsjetio da ni Vlada ni Parlament, a ni predsjednik i potpredsjednici FBiH, trenutno nisu, kao federalne institucije, smješteni u vlastitom prostoru.  


Nakon premijera, Predstavničkom domu se obratio predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH Mujo Aganović zatraživši povećanje budžetskih davanja za ovu kategoriju stopostotnih (ratnih) invalida u idućoj godini, kao i odgovarajuće zakonske izmjene u tom smislu.



Nacrt budžeta FBiH za 2016. godinu odobrio je protekle sedmice Dom naroda. Ako to sutra učini i Predstavnički dom, akt će, proceduralno, preći u formu prijedloga koji također treba da odobre oba doma u istovjetnom tekstu da bi mogao stupiti na snagu.


Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrtom da budžet za 2016. iznosi 2.533.862.123 KM, za 185,4 miliona KM ili 7,9 posto više nego u ovoj godini.



Prihodi od poreza planirani su na 1.440,6 miliona KM, a neporezni na 381,3 miliona KM.



U 2016. godini ukupni rashodi iznosili bi 1.517,7 miliona KM, za oko 47,3 miliona KM više u odnosu na ovogodišnje.



Za otplate dugova planirano je oko 977,1 miliona KM, više za oko 118,4 miliona KM nego u 2015. godini.



Jedna od budžetskih planiranih stavki je 50 miliona KM za prvo zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi.



Transfer za raseljene osobe i povratnike planiran je u iznosu od 16,5 miliona KM, za programe povratka u Republiku Srpsku tri miliona KM, a za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama dva miliona KM. 



Planirane subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima su 71,7 miliona KM, a unutar toga je 65,8 miliona KM najavljeno za poticaje poljoprivredi.



Uz Nacrt budžeta, na dnevnom redu Predstavničkog doma je i prateći akt - Nacrt zakona o izvršenju budžeta.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI