U saradnji s Umjetničkom galerijom BiH

Ne propustite vrhunske koncerte na 5. Internacionalnom festivalu 'Muzika na žici'

Kultura 01.12.15, 14:48h

Ne propustite vrhunske koncerte na 5. Internacionalnom festivalu 'Muzika na žici'
Od 10. do 13. decembra 2015. godine ljubitelji muzičke umjetnosti u Sarajevu imat će priliku prisustvovati vrhunskim koncertima koji će se održati u okviru 5. Internacionalnog festivala "Muzika na žici"

 

Ovogodišnja programska koncepija Festivala inspirisana je saradnjom sa Umjetničkom galerijom BiH gdje će i biti upriličeno svečano otvaranje Festivala u impresivnom ambijentu izložbe remek djela iz italijanske kolekcije Farnesina. Sve naredne koncertne večeri biti ce obogaćene umjetničkim radovima eminentnih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Gabrijela Jurkića, Ismeta i Ismara Mujezinovića, Nesima Tahirovica, te Mustafe Skopljaka.

 

Kao i proteklih godina i peto izdanje ovog jedinstvenog Festivala ponudit će mnoštvo raznolikih edukativnih programa, predavanja, radionica, te koncerte na kojima će se sarajevskoj publici predstaviti vrhunski muzički umjetnici od kojih izdvajamo Vasilija Shcherbakova (klavir- Moskva), Mathiasa Johansena (violončelo-Njemačka), Barry Greena (kontrabas -SAD). Svakako je neizostavno i učešće priznate violinistice, ujedno i umjetničke direktorice festivala, Violete Smailović-Huart koja odnedavno radi kao profesor na istorijski znamenitoj muzičkoj akademiji Schola Cantorum u Parizu.

 

Shodno tematici ovogodišnjeg Festivala, centralno djelo festivalskog programa bit će "Slike sa izložbe" Modesta Mussorgskog, koje ćemo čuti u originalnoj verziji za klavir, ali i u ekskluzivnom aranżmanu Jacquesa Cohena za gudački orkestar koji ovo djelo predstavlja u potpuno drugim zvučnim bojama.

 

muzika-na-zici-festival-2

 

Peti po redu inernacionalni festival „Muzika na žici“ predstavit će još neke neobične programe poput izložbe naslikanih gudačkih instrumenata "Violino d’autore", na kojima će pojedini muzičari i svirati, uz aktivno učešće i same graditeljice ovih instrumenata, Ezie Di Labio koja će održati i predavanja o graditeljstvu i tradiciji gradnje violina u Italiji. Seminar na temu "Eliminisanje treme" održat će Barry Green, kontrabasista koji je ujedno i internacionalno priznati stručnjak za postizanje slobode na podijumu (knjige: "The Inner game of Music", "Mastery of Music"). Njegova predavanja su namijenjena svima koji se nalaze na sceni, dakle mogu biti od koristi ne samo muzičarima nego i glumcima, baletanima, spikerima, pa čak i advokatima.

 

Bit će ovo još jedno izuzetno zanimljivo i specifično izdanje Festivala "Muzika na žici" koje će sarajevsku publiku odvesti u novi svijet obogaćen koloritom boja sa slikarskog platna i instrumenata. Ulaz na koncerte koji će se održavati u Domu Oružanih Snaga BIH, kao i za druge progame je slobodan.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI