Niska stopa oboljelih, ali i testiranih

U BiH 287 zaraženih HIV-om, od AIDS-a umrle 64 osobe

Hronika 01.12.15, 13:27h

U BiH 287 zaraženih HIV-om, od AIDS-a umrle 64 osobe
U odnosu na zemlje u okruženju, BiH ima nisku stopu obolijevanja, ali je istovremeno i zemlja s niskom stopom testiranih

 

Prema podacima s kojima raspolažu nadležne instucije od prvog slučaja 1986. godine pa do septembra ove godine u BIH je ukupno registrirano 287 HIV pozitivnih osoba, od kojih je njih 125 razvilo AIDS, kazala je u utorak u Mostaru glavna federalna epidemiologinja Jelena Ravlija.

 

Prema tim podacima od AIDS-a su u našoj zemlji do sada umrle 64 osobe. No, ako se blagovremeno utvrdi dijagnoza i redovno koristi terapija, stopa preživljavanje od ove bolesti kreće se 80 do 100 posto.

 

U odnosu na zemlje u okruženju, BiH ima nisku stopu obolijevanja, ali je istovremeno i zemlja s niskom stopom testiranih. Naime, čak 30 posto osoba, zbog neurađenog testiranja ne znaju da su HIV pozitivne, izjavila je Ravilja u povodu 1. decembra - Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.  

 

S njom se slaže i prim. dr. Zlatko Vučina, koji napominje kako je u BiH na 100.000 stanovnika inficirano sedam osoba. Na isti broj stanovnika, u Srbiji je 29, Hrvatskoj 27, a u Crnoj Gori njih 20.

 

Glavna federalna epidemiologinja napominje kako je u BiH zabilježen samo jedan vertikalni prijenos –  prijenos virusa s majke na dijete i to 2006. godini kod dječaka čija je majka bila migrantkinja.  

 

Što se tiče diskriminacije osoba koje žive s HIV-om, rađena su dva istraživanja. U prvom istraživanju se istraživala stigma diskriminacije kod zdravstvenih djelatnika, a u drugom osobe koje žive s HIV/AIDS-om. Ona su pokazala kako definitivno postoji određeni stepen stigme i diskriminacije čak i kod onih koji pružaju zdravstvenu uslugu.

 

Upravo taj problem Ravlija i Vučina naveli su kao jedan od razloga što pojedini oboljeli ne žele potražiti zdravstvenu uslugu.

 

Voditeljica Regionalnoga ureda UNDP-a u Mostaru Božena Kaltak kaže kako je kroz UN-ov program za razvoj putem globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a i tuberkuloze u BiH do sada uloženo oko 40 miliona dolara.

 

Tokom današnjeg obilježavanja nadležni su ponovili kako je testiranje na HIV anonimno te pozvali sve građane koji sumnjaju na taj virus da se testiraju.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI