Pregledane crne kutije

Nakon godinu dana istrage: Otkriveni uzroci pada aviona kompanije AirAsia u kojem su poginule 162 osobe

Hronika 01.12.15, 11:50h

Nakon godinu dana istrage: Otkriveni uzroci pada aviona kompanije AirAsia u kojem su poginule 162 osobe
Prema pisanju singapurskih medija, limitator kormila smjera u nekoliko navrata je prestao raditi zbog gubitka električne energije

 

Neispravan dio aviona snosi velik dio odgovornosti za pad aviona AirAsia u decembru prošle godine, piše BBC.

 

Airbus A320 na putu iz Indozije prema Singapuru srušio se nakon 40 minuta leta, a u padu u Javansko more živote je izgubilo 162 putnika i članova posade.


Prema pisanju singapurskih medija, limitator kormila smjera u nekoliko navrata je prestao raditi zbog gubitka električne energije. Piloti su pokušali riješiti taj problem koristeći standardne procedure, ali nisu uspjeli. Autopilot se ugasio zbog gubitka električne energije, a posada je izgubila kontrolu nad avionom što je dovelo do pada letjelice.

 

 

Odbor za sigurnost prometa objavio je rezultate istrage duge skoro godinu dana. Pregledom crnih kutija zaključili su da vremenski uvjeti nisu utjecali na pad zrakoplova. Međutim, pregledom bilješki o održavanju letjelice pronašli su da je taj avion imao 23 zabilježena problema s limitatorom kormila smjera tokom dvanaest mjeseci prije nesreće.

 

“Problemi su započeli zbog pucanja vara na elektroničkoj kartici limitatora”, piše u izvještaju. Glavni istražitelj Nurchayo Utomo kaže da je do pucanja vara najvjerovatnije došlo zbog ekstremne promjene temperature između uvjeta na tlu i krstareće visine aviona. Zrakoplov je poletio iz indonezijskog grada Surabaya gdje su prosječne temperature oko 30 stepeni, dok je temperatura na visini od 10 kilometara oko -30 stepeni.

 

 

Istražitelji su otkrili da je avionom upravljao Remie Plesel, francuski kopilot, umjesto mnogo iskusnijeg kapetana Iriyanta koji je imao oko 20.000 sati letenja, javlja AFP.


Potraga za ostacima imala je velikih problema zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u Javanskom moreu, ali singapurski brod pronašao je trup aviona na morskom dnu. Obje crne kutije pronađene su uspješno izvučene iz ostataka aviona.


Indonezijske aviokompanije ubrzano se šire zbog povoljnih ekonomskih prilika i nove srednje klase koja si može piruštiti letenje po indonezijskom arhipelagu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da postojeća infrastruktura nije dostatna za povećani obujam posla, a kompanije imaju problema u pronalaženju dovoljnog broja obučenog osoblja.

 

 

(Telegram.hr, DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI