Nakon akcije 'REBUS'

Ćevabdžije uhapšene zbog utaje 5,5 miliona KM poreza u 'Mrkvi' predati Tužilaštvu KS-a

Hronika 01.12.15, 10:34h

Ćevabdžije uhapšene zbog utaje 5,5 miliona KM poreza u 'Mrkvi' predati Tužilaštvu KS-a
Adnan Mrkva, Amel Ćapin, Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići, koji su uhapšeni juče u akciji SIPA kodnog naziva Rebus, a koja je izvedena po naredbi sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, predati su danas u nadležnost Sarajevskog kantonalnog tužilaštva

 

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal, poreznu utaju, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, podnošenje lažne poreske prijave te pranje novca.

 

- Između ostalog, postoji sumnja da su ova lica izbjegla plaćanje poreske obaveze u ukupnom iznosu od najmanje 5.532.287,99 KM za period od 1. januara 2011. do 12. oktobra ove godine, a čime su stekli protivpravnu imovinsku korist i za taj iznos je, prema dokazima kojima raspolaže Tužilaštvo, oštetili budžet Federacije BiH.

 

Iz ove policijske agencije saopćeno je da se ova lica sumnjiče se da su počinile navedena krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima Mrkva Group d.o.o. Sarajevo i Mrkva d.o.o. Sarajevo.

 

Predmetna akcija je rezultat višemjesečnog rada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu sa Državnom agencijiom za istragu i zaštitu i Poreznom upravom FBiH, naveli su iz sarajevskog Tužilaštva.

 

Tokom akcije Rebus, kako smo već objavili, pripadnici SIPA su izvršili pretrese na 14 lokacija. 

 

(Oslobodjenje, Foto: Amer Kajmović, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI