Zlostavljač iz Živinica

Suđenje Abdiji Osmanoviću: Djevojku tjerao da kleči na riži i jede s poda, tukao kablom, gasio po njoj cigarete...

Hronika 01.12.15, 08:51h

Suđenje Abdiji Osmanoviću: Djevojku tjerao da kleči na riži i jede s poda,  tukao kablom, gasio po njoj cigarete...
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH jučer je u Sudu BiH počeo sudski postupak protiv Abdije Osmanovića zvanog Fehim (47) iz Živinica, optuženog za krivično djelo zasnivanje ropskog odnosa i prevoz osoba u ropskom odnosu

 

Zlostavljanje

 

Tužilac Saša Sarajlić istakao je da je Osmanović od 2013. do 27. novembra 2014, protivno odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu Amerisu S, osobu sa blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata Seizahije Osmanovića, koji mu je tom prilikom rekao: "Uzmi je, ona dobro prosi". Nakon toga ju je držao zaključanu u kući, ograničivši joj svako kretanje. Odvodio ju je na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, tjerajući je da za njega prosi i donosi mu novac, navodi se u optužnici.

 

Osmanović je Amerisu višestruko zlostavljao na izuzetno surov način, te ukoliko nije bio zadovoljan iznosnom novca koji je isprosila, tjelesno i psihički ju je zlostavljao, što je ostavilo trajne fizičke ozlijede i posljedice po njeno zdravlje. Ukoliko bi malo isprosila on ju je tukao plastičnim kablom i na njoj gasio cigarete, stoji u optužnom aktu. U optužnici stoji i to da je Osmanović oštećenu tjerao da kleči ispred kuće, iako je tokom noći bilo hladno, ili da se drži za bodljikavu žicu.

 

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Osmanović je djevojku vodio u Bihać i na međunarodni prijelaz Izačić da za njega prosi. Kada bi mu donijela malo novca, tokom povratka kući zaustavio bi automobil, tukao je i zlostavljao, a nekada bi je cijelu noć tjerao da kleči na riži ili guta sol, ne dajući joj da popije vode. Držao ju je u uslovima nedostojnim za ljudsko biće, tjerajući je da jede s poda, spava na pločicama ispred WC-a... Dovodio ju je u Bihać, nedaleko od Katoličkog školskog centra gdje joj je jednom prišao policajac Đorđe Šešun i pitao da li može da joj pomogne.

 

"Dragi te je Allah poslao. Ja ovako više živjeti ne mogu", odgovorila mu je Amerisa S, koja je potom smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

 

Saslušanja

 

U uvodnim riječima tužilac Sarajlić je rekao da se optužnica zasniva na pribavljenim dokazima i iskazima 17 svjedoka, od kojih je šest vještaka. Među svjedocima će se pojaviće i oštećena, te policajac Đorđe Šešun, Murisa Popović, Asim Mujagić, Sabahudin Osmanović i drugi. Suđenje se nastavlja 10. decembar kada će biti saslušano nekoliko svjedoka.


Neosuđivan

 

Osmanović, koji se brani sa slobode, rekao je da nije osuđivan. Pojasnio je da se protiv njega ne vodi drugi sudski postupak. Njegov advokat Nijaz Đuliman nije iznosio uvodne riječi, niti je predlagao dokaze. Inače, ovo je prva optužnica koja je podignuta za krivično djelo zasnivanje ropskog odnosa i prevoz osoba u ropskom odnosu. 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI