Burne reakcije u susjedstvu

Tabloidno-politički 'rat': Vučićevo podvrgavanje poligrafu zbog optužbi 'Kurira' uzburkalo duhove u Srbiji

Front 30.11.15, 17:48h

Tabloidno-politički 'rat': Vučićevo podvrgavanje poligrafu zbog optužbi 'Kurira'  uzburkalo duhove u Srbiji
Beogradski mediji u ponedjeljak različito reagiraju na vijest da se premijer Aleksandar Vučić u nedjelju dragovoljno podvrgnuo poligrafskom ispitivanju kako bi demantirao tvrdnje tabloida Kurir da je osobno sudjelovao u navodnim pritiscima na vlasnike tog lista, dok pripadnici vladajuće koalicije tvrde da je riječ o destabilizaciji Srbije



 Na naslovnicama beogradskog tiska smjenjuju se naslovi u rasponu od dramatične tvrdnje o “Državnom udaru”, u provladinom tabloidu Informer, do ocjene “Srbija između pravnog i tabloidnog poretka”, u listu Politika, u kojem se kao ”nesvakidašnja” navodi najava javnog tužiteljstva da će biti pokrenut “kazneni postupak zbog destabiliziranja zemlje”.



 Nakon što je u nedelju u pojedinim provladinim elektroničkim medijima objavljena vijest bez presedana da se Vučić podvrgnuo detektoru laži zbog pisanja lista Kurir, navodi i kampanja u tom tabliodu ocijenjeni su kao pokušaj državnog udara.



 Ubrzo potom uslijedila je i izvanredna tiskovna konferencija ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, okruženog naoružanim i maskiranim pripadnicima specijalnih postrojbi policije, uz priopćenje da je Vučić prošao na poligrafskom ispitivanju te da je uhićen muškarac, navodni pripadnik “barske kriminalne skupine”, koji je u 24 sata osam puta zatečen kako nadgleda Vučićevu obiteljsku kuću.



 Na tvrdnje tabloida Kurir o umiješanosti Vučića i njegova brata u navodne pritiske na vlasnika tog lista reagirala je pojedinačno većina ministara u vladi, stranke koje su u koaliciji s Vučićevim naprednjacima te nekoliko oporbenih stranaka.



 Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić napade na premijera Aleksandra Vučića nazvao je “besprizornim”, ocijenivši da im je cilj destabilizacija Srbije. Dačić je kazao da su napadi na premijera uslijedili poslije “najuspješnijeg posjeta Kini u nekoliko posljednjih desetljeća” te nakon što je donesena “povijesna odluka o otvaranju prvih poglavlja” i uoči skorog Ministarskog vijeća OESS-a “kada će Srbija biti diplomatska prijestolnica svijeta”. Po Dačićevoj ocjeni, taj tajming napada potvrđuje da je “cilj takve hajke destabilizacija Srbije”.



 Tvrdnja kako je riječ o destabilizaciji Srbije i Vučićeve vlade zajednička je i u ocjenama većine ministara, dok oporbena Socijaldemokratska stranka Srbije bivšeg šefa države Borisa Tadića ističe kako “umjetno kreiranje atmosfere izvanrednog stanja i tenzija u društvu ozbiljno ugrožava demokraciju u Srbiji”.



 “Nama je potrebna demokratizacija i borba ideja o ekonomskom razvoju, a ne poligrafizacija i borba tabloida za tržište u kojoj predstavnici vlasti aktivno sudjeluju”, navedeno je u priopćenju SDS.



 Aleksandar Vučić najavljen je večeras kao ekskluzivni gost u emisiji “Upitnik” Radio-televizije Srbije u kojoj bi, prema najavama, trebao odgovarati na pitanja o tome tko stoji iza optužbi o njegovoj umiješanosti u navodne ucjene i iznude vlasniku lista Kurir, destabiliziraju li tajkuni i strana veleposlanstva zemlju i imaju li saveznike u Vučićevoj vladi, hoće li biti izvanrednih izbora ili rekonstrukcije vlade te sprema li Vučić čistku u vlastitoj stranci.



 Mogućnost organiziranja izvanrednih izbora zadnjih je nekoliko mjeseci tema koja se svako malo provlači kroz medije, a svojim najavama i izjavama potiče je upravo premijer Vučić i pojedini ministri naprednjaka, što analitičari ocjenjuju kao Vučićevu želju da “kapitalizira” svoj aktualni utjecaj i rejting najpopularnijeg političara u državi.



 Procjene su da bi izvanredni izbori mogli biti raspisani već početkom 2016. godine, nakon otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja s EU, najavljenih za sredinu prosinca.



 Upravo bi otvaranje pregovora s EU, kao i pozitivno izvješće o napretku Srbije u eurointegracijama i tri pozitivne revizije aranžmana s MMF-o te najave povećanja plaća i mirovina, bili Vučiću dodatni argumenti u izbornoj kampanji.



 Međutim, u posljednjem izvješću Europske komisije, unatoč općenito pozitivnim ocjenama, istaknuto je da Beograd u sljedećih godinu dana treba osigurati uvjete za puno ostvarivanje slobode izražavanja, u sklopu poglavlja 23, koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, a to se odnosi i na slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima te ometanja u ostvarivanju slobode izražavanja i “medijskog izvještavanja utemeljenog na anonimnim izvorima i procurjelim informacijama” i uz “iznošenje detalja istraga”.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI