Koliko ste ekonomični?

Energetski model za Jugoistočnu Evropu: Zaigrajte zanimljivu igricu i kreirajte svoju viziju budućnosti!

Hronika 30.11.15, 13:43h

Energetski model za Jugoistočnu Evropu: Zaigrajte zanimljivu igricu i kreirajte svoju viziju budućnosti!
Danas, kada u Parizu počinju pregovori o klimatskim promjenama, grupa organizacija civilnog društva u sklopu SEE SEP programa predstavila je Energetski model za Jugoistočnu Evropu za 2050. godinu u formi internetske video igrice

 


Organizacije tvrde da zemlje Jugoistočne Evrope mogu imati čišći, pravedniji i efikasniji energetski sistem, koji bi također bio otporan i na buduće klimatske promjene.


Model je rezultat rada tima međunarodnih stručnjaka koji su surađivali sa regionalnim organizacijama civilnog društva. Predstavljen je u formi video igrice dostupne na internetu, a koja svakome od nas dozvoljava da izaberemo vlastitu energetsku budućnost. Kreirajući svoju viziju energetske budućnosti, svako ko isproba model moći će vidjeti da je moguće praviti razumne izbore o energetskoj budućnosti Jugoistočne Evrope.


“Informiranje javnosti o odlukama koje se tiču budućnosti njihovih energetskih sistema je iznimno bitno za Energetsku zajednicu. Ova video igrica o energiji je izvrstan alat koji javnosti kompleksno pitanje objašnjava na jednostavan i zabavan način”, rekao je Janez Kopač, direktor Energetske zajednice, o Energetskom modelu za Jugoistočnu Evropu za 2050. godinu.


Model nudi širok izbor scenarija, od nastavljanja trenutne prakse kojom se i dalje eksploatira sav postojeći ugalj i ne investira se u obnovljive izvore energije, do scenarija koji je kompatibilan sa EU ciljevima i koji demonstrira da je tehnički izvodivo imati efikasne i niskougljične energetske sisteme. Upravo je drugi scenario u skladu sa ciljem Evropske unije po kojem se gasovi staklene bašte do 2050. godine trebaju smanjiti za 80%. Kako demonstrira tehnička verzija modela, to se također može uraditi i na ekonomičan način.


“Činjenice govore da je ovaj put moguć. Ono što je sada potrebno su vizija, politička volja i predanost naših izabranih predstavnika. Bilo koja razumna vlada bi trebala željeti pravedniji, čišći i efikasniji energetski sistem za svoje građane i građanke”, rekao je Garret Tankosić-Kelly, direktor Fondacije SEE Change Net.


Političari iz regije su se danas pridružili svjetskim liderima u Parizu kako bi pokazali svoju podršku pri pregovorima na globalnom sastanku o klimatskim promjenama. Oni bi trebali održati svoju riječ kada se vrate natrag u svoje države, jer praksa pokazuje da aktivnosti vezane za borbu protiv klimatskih promjena u Jugoistočnoj Evropi mahom ostaju samo na riječima. Nedavno objavljene obaveze država u vezi smanjenja emisija gasova staklene bašte su posljednji primjer, obzirom da sve zemlje u regionu osim Albanije planiraju povećati, a ne smanjiti, svoje emisije gasova staklene bašte. 


“Zemlje Jugoistočne Evrope imaju izbor: mogu i dalje razvijati trenutni kratkovidi energetski model baziran na fosilnim gorivima ili započeti svoje putovanje prema održivom energetskom putu. Prvi korak u pravom smjeru bio bi da intenziviraju svoje predložene obaveze u vezi sa klimatskim promjenama i počnu ih implementirati odmah”, dodala je Imke Lübbeke, voditeljica odjela za energetsku politiku i klimatske promjene pri Uredu za evropsku politiku WWF-a.


“Proces dekarbonizacije bosanskohercegovačke privrede, ulaganje u obnovljive održive izvore energije, u energetsku efikasnost, ulaganje u pametnu infrastrukturu i logistiku zaštitit će okoliš i zdravlje, otvoriti nova radna mjesta i ispuniti EU norme i ciljeve koji su pred nama. Ujedno, takve energetske politike će omogućiti i demokratizaciju energetskog sistema i obezbijediti energetsku nezavisnost zemlje u sve složenijim geopolitičkim previranjima”, izjavio je prilikom lansiranja modela Zoran Ivančić, predsjednik Fondacije CPI iz Sarajeva.
 

Strategija održive energije za Jugoistočnu Evropu (The South East Europe Sustainable Energy Policy) (SEE SEP) je program kojeg čini 18 partnerskih organizacija civilnog društva širom regije (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija) i Evropske unije. SEE SEP projekt teži ka osnaživanju organizacija civilnog društva i građana kako bi bolje zagovarali i utjecali na politike i prakse koje teže ka pravednijoj, čišćoj i sigurnijoj energetskoj budućnosti Jugoistočne Evrope.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI