Pogled iz susjedstva

Hrvatske tajne službe u najvećem stupnju pripravnosti: ISIL je pozvao vehabije iz BiH, Kosova i Albanije da nas napadnu!

Hronika 30.11.15, 09:54h

Hrvatske tajne službe u najvećem stupnju pripravnosti: ISIL je pozvao vehabije iz BiH, Kosova i Albanije da nas napadnu!
Hrvatska obavještajna zajednica budno prati razvoj situacije u cijeloj regiji i na najvišem je stupnju pripravnosti. Saradnja s obavještajnim službama susjednih zemalja izuzetno je dobra

 

Izvor: Jutarnji.hr
 

Posebne pohvale idu Islamskoj zajednici u Hrvatskoj koja bi, prema njihovim riječima, trebala biti ogledni primjer i za druge zemlje


Enes Omeragić ušetao je u kladionicu i hladnokrvno ubio dvojicu vojnika. Ugledao je i trećeg i zapucao prema autobusu punom putnika. Srećom, svi su preživjeli. Dogodilo se to samo pet dana nakon napada na Pariz. Bio je to prvi teroristički napad nakon Pariza. Dogodio se u Sarajevu. U državi koja je već godinama od svjetskih političara i medija apostrofirana kao islamističko leglo u srcu Europe. Leglo iz kojeg će eksplodirati radikalna islamska ofenziva na Zapadnu Europu. I dok su mediji i političari bili fokusirani na Bosnu i Hercegovinu, radikalni islam se ispod radara širio Balkanom – Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija. Putem interneta, društvenih mreža, radikalnih dijelova lokalne Islamske zajednice, ideje al-Qa’ide pa kasnije ISIL-a nalazile su put do siromašne i neobrazovane populacije ovih područja. Kad je u Siriji započeo rat svih protiv svih, bilo je kasno. Siriju su preplavili muslimanski borci s Balkana. Oko 700 njih iz ovih zemalja otišlo se boriti u redove ISIL-a i Fronte al-Nusra. Prema dostupnim podacima, Bosna i Hercegovina je četvrta u svijetu po broju njenih stanovnika koji su se pridružili ISIL-u. Samo ove godine 92 državljana BiH pridružilo se ovoj organizaciji. Odmah iza BiH je Kosovo odakle je u ISIL ove godine otišlo 83 borca.

 

Poruka na internetu


Prema procjenama sigurnosnih stručnjaka, u posljednjih petnaestak godina na području Balkana stvorena je kvalitetna mreža ćelija radikalnih islamističkih grupa spremnih krenuti u u borbu protiv zapadne civilizacije. Ministar unutarnjih poslova BiH govori kako je samo u toj zemlji oko 3500 vehabija koje se smatraju glavnim propagatorima radikalnog islama i terorizma. No procjene govore da je broj daleko veći.
 

Zemlje regije sve češće se spominju u video porukama džihadista koji prijete da će ih napasti, spaliti, pozivaju domaće muslimane da krenu u sveti rat. Posljednja takva poruka pojavila se prije nekoliko dana. “To je objava rata”, kaže sugovornik upoznat s cijelom situacijom. Je li dakle Balkan nova fronta ISIL-a? Razgovarali smo s više sigurnosnih stručnjaka upoznatih s djelovanjem radikalnih islamista na području cijele regije i zaključak je, bez namjere za širenjem panike, da je Balkan ugrožen.
 

“Najugroženiji su Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija. Cilj ISIL-a i drugih radikalnih grupa je razoriti koncept zajedničkog suživota muslimana i kršćana. Ove tri države su kao stvorene za te planove”, tvrde naši sugovornici. Prema njihovim riječima, muslimani na Kosovu i u Albaniji su daleko radikalniji negoli oni u BiH. Problem je u tamošnjim islamskim zajednicama koje su podijeljene i isprepletene radikalnim elementima. Slična je situacija u Makedoniji. Prema riječima naših sugovornika, najproblematičnije je u zapadnoj Makedoniji u kojoj većinom obitavaju radikalni islamski Albanci koji surađuju sa istomišljenicima u Albaniji i u sukobu su sa sekularnim Albancima nacionalistima i makedonskom državom. U Bosni i Hercegovini Islamska je zajednica prilično jedinstvena u osudi radikalnih islamista i pokušava primiriti situaciju. No, prema dostupnim informacijama, broj radikaliziranih muslimana sve je veći. Slična je situacija na Sandžaku koji treba promatrati kao teritorijalnu cjelinu koja obuhvaća Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.
 

“Muslimani iz Sandžaka su daleko najradikalniji”, tvrdi nam jedan od sugovornika. U tamošnjoj Islamskoj zajednici već godinama traje sukob između dviju struja što samo pogoduje daljnjoj radikalizaciji. Obavještajni podaci pak govore kako se dio vehabija iz BiH preseljava na područje Sandžaka u Srbiji.
 

Visoka pripravnost

Sve to događa se na vratima Hrvatske koja je u očima islamskih radikala najisturenija zemlja križarskog zapada. Je li zbog toga ugrožena i treba li se bojati napada ISIL-a? Naši nam sugovornici tvrde kako mjesta za paniku nema iako apsolutno nitko ne može garantirati potpunu sigurnost. Obavještajna zajednica budno prati razvoj situacije u cijeloj regiji i u najvećem je stupnju pripravnosti. Suradnja s obavještajnim službama susjednih zemalja je izuzetno dobra. Naši sugovornici posebno pohvaljuju ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj koja bi, prema njihovim riječima, trebala biti ogledni primjer i za druge zemlje. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj je u ovom trenutku između 50 i 70 osoba koje se kvalificiraju kao ekstremni islamisti, a punktovi njihova djelovanja su Pula, Rijeka i Zagreb i svi oni su pod nadzorom službi te zasad nije primijećeno njihovo djelovanje koje bi išlo prema nekim terorističkim operacijama. Najradikalniji pokušaj vrbovanja zabilježen je prošle godine kada je dio njih uhvaćen prilikom dijeljenja svete knjige Kuran prolaznicima na ulici. Naši nam sugovornici ukazuju na činjenicu da pripadnici muslimanske zajednice u Hrvatskoj spadaju u obrazovaniji i imućniji sloj društva i kao takve jednostavno ih je teško ili nemoguće pridobiti za radikalne stavove. Puno plodnije tlo su konvertiti koji prelaze s kršćanstva na islam. Najbolji primjer su Dora Bilić i Irena Horak koje su nakon radikalizacije završile u redovima al-Qa’ide. Dosadašnji pokušaji odlazaka hrvatskih građana iz Hrvatske na ratište u Siriju uspješno je spriječen. Kako saznajemo, takav jedan slučaj dogodio se ove godine dok je prošle godine spriječen odlazak jednog šesnaestogodišnjaka. No, pripadnici ISIL-a itekako su aktivni putem društvenih mreža i sve češće pokušavaju regrutirati Hrvate. Uglavnom su mete mladi, neprilagođeni ljudi iz disfunkcionalnih obitelji.
 

Pojedini naši sugovornici ukazuju i na problem migracijskog vala koji već mjesecima prolazi kroz Hrvatsku. Sad je već dokazano da je jedan od terorista iz Pariza upravo taj kanal koristio kao rutu za dolazak u Zapadnu Europu, a prema neslužbenim informacijama još su dvojica terorista na isti način došla do Francuske.
 

Ono što je problem je nedostatna svijest građana da bi i Hrvatska mogla biti meta napada islamskih terorista. Uglavnom su svi zaboravili da je Tomislav Salopek svirepo ubijen u pomno organiziranoj akciji u Egiptu samo zato što je bio Hrvat ili tko se još sjeća 12 radnika Hidroelektre koji su 1993. godine brutalno ubijeni u Alžiru samo zato što nisu bili muslimani. Najbolji pokazatelj nedovoljne svijesti javnosti bio je vidljiv ovog ljeta kada je Ministarstvo unutarnjih poslova rizičnom proglasila predstavu na Dubrovačkim ljetnim igrama nastaloj po knjizi “Elementarne čestice“ Michaela Houellebecqa, poznatog po radikalnim antiislamskim stavovima. Predstava je prvo zabranjena, a potom je ipak održana pod policijskom zaštitom. Zbog takve sigurnosne procjene MUP se našao pod neviđenom paljbom kritika, a da nitko nije postavio pitanje je li na taj način zapravo spriječen mogući teroristički napad već je to proglašeno udarom policije na slobodu izražavanja.
 

Radikali na Kosovu

Prvi radikalni islamisti na ove prostore stigli su s ratom u Bosni kada je tadašnje bošnjačko rukovodstvo odobrilo ulazak stranih boraca iz islamskih država u Armiju BiH te je 1993. godine osnovana brigada El Mudžahid. Nakon završetka rata veći dio boraca ostao je u BiH, dobio je državljanstvo, osnovao obitelji, te su širili ideje radikalnog islama kroz obrazovne i druge ustanove u kojima su se dobro pozicionirali. Već 1998. godine radikalni islamisti nalaze novo područje djelovanja, a to je Kosovo, gdje se Albanci sukobljavaju s Miloševićevim režimom, te u Makedoniji.
 

Na prostoru Sandžaka u Srbiji vehabije se pojavljuju početkom 2000. te preko noći nastaju ustanove u kojima se propovijeda vehabizam. Meta vehabija su socijalno ugrožene slabo obrazovane osobe. Postojala je jaka veza s vehabijama u Bosni te su mnoge vehabije iz Sandžaka odlazile u kamp u Gornju Maoču, nekadašnjem centru za obuku vehabija. Vlasti u BiH u tome nisu vidjele problem i prešutno su štitile takva vehabijska središta. Sve dok Melvid Jašarević 2011. godine nije zapucao na zgradu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu i ranio tri osobe. Jašarević je vehabija iz Novog Pazara i prošao je vehabijski kamp u Gornjoj Maoči. Porijeklom iz Novog Pazara je i Sead Plojović koji je u Hrvatskoj pokušao osnovati vehabijski pokret. Danas mu se sudi u Srbiji za poticanje na terorizam.
 

Drugi najpoznatiji lokalitet je Gornja Bočina u kojoj je glavni vođa bio imam Nusret Imamović kojeg se smatralo glavnim vođom vehabijskog pokreta u BiH. I prema njemu su tamošnje vlasti bile ambivalentne ili su ga prešutno podržavale. Imamović je izbjegao u Siriju u redove Fronte al-Nusre, a SAD ga je stavio na listu najtraženijih terorista i proglasio ga terorističkim liderom u BiH. Poznavatelji prilika u BiH tvrde kako trenutno ne postoji neko čvrsto jezgro vehabija u BiH. Imamović je u Siriji, a Bilal Bosnić, još jedan od najpoznatijih vođa vehabija u BiH, osuđen je na sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorizam.
 

Povratnici iz Sirije

No zato postoje mnogobrojne manje ćelije radikalnih vehabija. Prema najnovijim podacima, u Bosni je trenutno 28 lokacija na kojima djeluje vehabijski pokret. Naši sugovornici posebno ukazuju na problem povratnika sa sirijskog ratišta. Prema dostupnim podacima u BiH ih se dosad vratilo oko 50, a u cijelu regiju njih oko 150. “Odlaze kao ekstremisti, a vraćaju se kao teroristi”, jedna je od definicija takvih povratnika. Val povratnika se ipak smanjio s obzirom na promjenu zakonske regulative te je odlazak u strane postrojbe proglašen kaznenim djelom. No svi oni se još mogu nadzirati, ali najveći problem su tzv. vukovi samotnjaci koji se radikaliziraju putem interneta i zapravo nitko iz njegove najbliže okoline, a kamoli obavještajne službe, ne znaju što se s njim događa. Prema nekim informacijama u BiH su radikalni islamisti podijeljeni na sljedbenike ISIL-a i Fronte alu-Nusre koja se smatra sljedbenikom al-Qa’ide.
 

No jedni i drugi u svom dosadašnjem terorističkom djelovanju imaju uvijek iste mete - napadaju institucije države. Policijske stanice, veleposlanstvo SAD-a, vojnike, čime žele pokazati da im je cilj rušenje institucija države.
 

Centar organiziranja vehabija na području Balkana smatra se Beč i radikalni bečki imam Muhamed Porče. Prema tim informacijama, novac potreban za organizaciju vehabijske mreže prvo je dolazio u Beč, a onda je raspoređivan po balkanskim državama.
 

U džamiji u Beču nekad je propovijedi držao hodža Nedžad Balkan, koji sebe naziva Ebu Mohamedom. Upravo on stoji iza internet stranice Vijesti Ummeta koja slavi napade u Parizu te poziva mlade muslimane u BiH da krenu u obračun s nevjernicima.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI