FOTO/ Otac, majka i nana otvorili dušu za medije

U kući porodice Đusinac: 'Elma je djelovala nervozno. Tresla se dok je razgovarala na telefon...'

Hronika 30.11.15, 08:37h

U kući porodice Đusinac: 'Elma je djelovala nervozno. Tresla se dok je razgovarala na telefon...'
Prema riječima njenog oca, Bećira, Elma je 9. februara 2015. pobjegla za Bosnu i Hercegovinu da bi se udala za Enesa Mešića, pošto je otac odbio da primi prosce iz BiH koji su planirali da dođu

 

Izvor: slobodnaevropa.org

 

Elma Đušinac (21) iz Mitrovice uhapšena je u Kalesiji u srijedu 25. novembra zbog sumnje u povezanost sa terorizmom, te da je predstavljala moguću prijetnju.

 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsili su je zajedno sa njenim suprugom Enesom Mešićem koji je nedugo poslije hapšenja pušten na slobodu. On je bio u grupi lica koja su privedena 3. septembra 2014. u policijskoj akciji kodnog naziva "Damask", a koja se dovode u vezu sa terorizmom.

 

Elmina porodica iz Bošnjačke mahale u Sjevernoj Mitrovici šokirana je onim šta ih je zateklo.

 

"Poznavajući je dobro i kako smo je vaspitavali, ona nije uradila ništa od toga što joj se pripisuje", kaže kroz plač Ismeta, Elmina nana.

 

"Šta se tamo desilo, sa mužem, kako ju je on okrenuo na svoju stranu, to ne znam", ističe sagovornica Slobodne Evrope.

 

Nakon hapšenja, Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine izrekla je Elmi Đušinac mjeru proterivanja uz zabranu ulaska na teritoriju BiH u trajanju od pet godina.

 

Njena porodica je o svemu ovome saznala putem medija. Otac, majka, nana, te sestra i dva brata, ubijeđeni su da je Elma nevina, i da je sigurno bila pod pritiskom i prijetnjama drugih.

 

becir-dusinac
Bećir Đusinac, Elmin otac

"Ne mogu da verujem da je ona to uradila. Ona ne sme petardu da drži u ruci. Plašljiva je. Ako je vidim, prvo što ću joj reći je - ako je odredila taj put, onda neka sve nas u kući, porodicu, digne u vazduh, pa neka joj se prepiše da je nešto uradila... ako je krenula tim putem, ali ne verujem", kaže za RSE Bećir, njen otac.

 

Elmina mama od plača nema snage da govori.

 

Elma Đušinac je studirala njemački jezik na Univerzitetu u Prištini. Uprkos protivljenju porodice, početkom godine je odlučila da nosi maramu na glavi.

 

Prema riječima njenog oca, Bećira, Elma je 9. februara 2015. pobjegla za Bosnu i Hercegovinu da bi se udala za Enesa Mešića, pošto je otac odbio da primi prosce iz BiH koji su planirali da dođu.

 

Elma je Enesa upoznala preko Facebooka. Nakon petodnevnog dopisivanja, otišla je ka njemu.

 

"Rekao sam joj da završi tu školu jer će udaja da joj izađe na nos, i da sam zbog nje uzeo kredit. Ućutala se. Nakon dva dana kada sam došao kući, vidim svi namršteni. Niko ništa ne priča. Ulazim u sobu gde imamo internet, nema Elme. Odem u kupatilo, nema Elme. Kad sam ih pitao gde je Elma, rekli su mi da je pobegla. Tog trenutka, kao da mi je kuća pala na glavu", kaže Bećir, inače zaposlenik u mitrovačkom Vodovodu.

 

Odmah je slučaj prijavio policiji u južnom dijelu Mitrovice. Rekli su mu da ništa ne mogu poduzeti dok ne prođu 24 sata. Obratio se kosovskoj policiji i u Sjevernoj Mitrovici - poručili su isto.

 

Slučaj je policiji prijavio i Bećirov brat u Novom Pazaru.

 

"Oko 1.00 sat ujutru, pozvala me policija sa srpsko-bosanske granice i rekli su mi da mi je ćerka na granici. Zamolio sam ih da je zadrže dok ne dođem. Rekli su da ne mogu, zato što je izjavila da se dobrovoljno udaje i da je punoletna", navodi Bećir za RSE.

 

Elma se sutradan javila kazavši da se udala za jednog momka i da je u Cazinu. Otac više nije želio da čuje o njoj.

 

"Ko god mi je čestitao, ja sam rekao 'nemoj da mi čestitaš, bolje mi izjavi saučešće' ", reči su Bećira.

 

Njegovu kćerku je u Novom Pazaru, prema riječima oca, sačekao svekar, koji ju je potom dovezao u BiH.

 

Elmin otac se čudi kako u tom slučaju svekar nije reagovao kada je primijetio da je policija ispituje.

 

"Pitao sam policiju da li poznaje tog čoveka, jer je on za mene nepoznat. Rekli su mi ona je punoletna i da joj ništa ne mogu", navodi Bećir.

 

ismeta-dusinac-elmina-nana
Ismeta, Elmina nana

Ipak, otac i majka su odlučili da je posjete 28. aprila. Htjeli su da vide gdje je, budući da se često selila. Našli su je u mjestu Rainci Gornji, Kalesija. Pored marame na glavi, primijetili su da je Elma pokrila cijelo lice.

 

Bećir Elminog muža opisuje kao osobu sa bradom i kratkim pantalonama.

 

"Ona se tada lepo ponašala, i on (zet) se lepo ponašao. Rekla je da dobro živi. Normalno su nas dočekali. On, ima, kaže, oca u Austriji koji tamo radi i koji ih izdržava. Ja ga nisam video. Upoznao sam mu i majku, koja je skromna i fina žena", navodi Bećir.

 

Dodaje da je malo razgovarao sa zetom jer je, uglavnom, gledao u laptop.

 

U međuvremenu, Elma Đušinac je u avgustu posjetila porodicu da bi izvadila pasoš Srbije koji joj je, ističe Bećir, navodno trebao za vjenčanje.

 

Pored srpskih papira, imala je i kosovska dokumenta, ali ih nije mogla da koristi zbog toga što ih vlasti Bosne i Hercegovine ne priznaju.

 

"U avgustu nas je zvala i rekla nam je da mora da napusti Bosnu jer je dobila zabranu boravka od tri mjeseca, jer je, prema njenim rečima, ušla ilegalno. Rekla nam je da joj je potreban srpski pasoš radi venčanja. Mesec dana je bila u Novom Pazaru, dve nedelje kod nas. Međutim, nije čekala da prođu tri meseca, nego je odavde krenula mesec i po dana ranije", kaže Bećir koji, ipak, vjeruje da postoji mnogo toga što porodica ne zna.

 

"Ali, delovala je nervozno. Samo se tresla na telefon. Da li se ona dopisivala sa njim, da li joj je rekao da mora da krene, to samo ona zna. Krenula je iz Mitrovice za Novi Pazar, gde ju je sačekao stric, i sutradan je krenula za Beograd, a posle je sa pašošem, kojeg je dobila, krenula za Bosnu. Kako je ušla u Bosnu, ja ne znam", kaže Elmin otac.

 

"Rekao sam joj da ostane, da ne žuri. Rekla je da mora da krene", dodaje Bećir.

 

Komunikaciju sa njom su održavali preko interneta, ali jednog dana nije odgovarala. To je bio dan kada je uhapšena. Ostali su zatečeni.

 

Bećir je preko medija saznao da mu je zet, zapravo, išao u Siriju, ali nije uočio nikakve naznake da će ona to da uradi.

 

"Nisam mogao da primetim. Šta su sada oni planirali, to ne znam. Da sam znao, sprečio bih sve, pa makar je i vezao", poručuje Bećir.

 

Profesor iz gimnazije u Mitrovici, Dželjalj Hama, ističe da je Elma Đušinac bila najbolji učenik u generaciji u nastavi na bosanskom jeziku.

 

"Odudarala je i po vaspitanju, učenju, ali i ponašanju. Zaista je bila ponos za našu nastavu", kaže Hama za RSE.

 

Elmina porodica uz strepnju čeka na dalji razvoj situacije.

 

Otac, pak, poručuje da, ukoliko mu se lćerka vrati, više nikada neće otići za Bosnu.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI