VIDEO PREMIJERA/POVRATAK U ZLATNO DOBA SARAJEVA

Startala kampanja za podršku publike filmu „Balada o Pišonji i Žugi“

Kultura 29.11.15, 15:00h

Startala kampanja za podršku publike filmu  „Balada o Pišonji i Žugi“
Od danas publika širom svijeta može putem interneta podržati snimanje filma i tv serije po koji nastaju po kultnoj pjesmi Balada o Pišonji i Žugi" grupe "Zabranjenog pušenja". Projekat su već podržale domaća kompanije Kovan EKOline i Plaminog iz Grčanice, dok je Sarajevska pivara generalni sponzor filma. Pogledajte prvi promo trailer u trajanju 9 minuta filma čiji se nastavak snimanja očekuje u proljeće 2016

 

Velika kampanja za podršku  (online fundraising)  produkciji filma i tv serije  „Balada o Pišonji i Žugi“ starta 30. novembra i traje do  20. 01. 2016. Tako će fanovi kultne pjesme ali i drugih pjesma predratnog „Zabranjenog pušenja“ po kojima se snima ovaj film i tv serija, ali i pokreta „New Primitives“ i zlatnog dobra Sarajeva osmadestih  imati priliku da sami podrže produkciju ovoga dugočekivanog filmskog projekta.  Kampanja se realizira putem digitalne platforme Indiegogo koja je dostpuna u čitavom svijetu, tako da će svi oni koji žele da podrže ovaj projekat imati priliku da to urade bez obzira u kojoj zemlji svijeta žive.

 


Igrani film i tv seriju „Balada o Pišonji i Žugi“ režiraju  poznati bh. reditelj Jasmin Duraković i autor kultne pjesme Sejo Sekson. Scenarij za film je, osim Seje Seksona, pisao beogradski pisac i dramaturg Vladimir Đurđević, dok glavne uloge u ovome filmu, između ostalih, igraju Dino Sarija (Žuga) i Ivan Đorđević (Pišonju). Amilu igra beogradska glumica Jelena Gavrilović, a ostale vječne heroje sarajevskog asfalta igrat će Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Goran Navojec,  Ivo Gregurević i mnogi drugi glumci iz čitavog regiona.  Manji dio filma je već snimljen ovoga ljeta, a tokom prve polovine 2016. planiran je nastavak i završetak snimanja ovoga projekta.
Film je velika regionalna koproducija (BiH, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Kosovo),  a očekuje se ulazak u projekat i partnera iz Makedonije i Crne Gore. Producent filma je DEPO iz Sarajeva, a koproducenti su Media Aquistions i Fokus (Hrvatska),  Met Po Production (Srbija), Ars Media (Slovenija) i Alba Film House (Kosovo). U produciju tv serije uključene se neke od vodećih televizijskih stanica u regonu, a glavni partner filma je Sarajevska pivara. Sponzori fima su i  Kovan EKOline i Plamingo (Gračanica), a očekuje se ulazak i drugih domaćih kompanija u pomoć za realizaciju ovoga velikog projekta. 

 

Autori i pokretači naglašavaju kako će veliku ulogu u realizaciji ovoga projekta imati sama publika, te zato im nude priliku da podrže produkciju ovoga filma i tv serije u fazi njegovog nastajanja, a svi onih koji to urade dobit će satisfakciju putem besplatnih karata za kino, digitalnih paketa filma i muzike iz ovoga filma, postera i majica ili i mogućnosti da  učestvaju u snimanju filma ili budu partneri ili čak koproducenti ovoga projekta.


Svi oni koji to žele putem platforme Indiegogo ali FB stranice filma, mogu se sami upoznati sa mogućnostima koje im se nudi putem ove jedinstvene online kampanje.  Za sve informacije, prijedloge i ideje u vezi ove fundraising kampanje ali i podrške filmu na druge načine mogu svoje upite, ideje i prijedloge , slati na e-mail adresu: [email protected]. Podržite i širite dalje na Indiegogo!

 

Budući da je ovoga ljeta već sniman manji dio filma, produkcija je odlučila da javnosti omogući gledanje najavnog trailera u trajanju od 9 minuta u kojem će imati priliku da vidi prve scene i junake ovoga dugočekivanog filmskog projekta. 

BLIN
KOMENTARI