Još uvijek neizvjesno

Dino Konaković ostaje predsjednik do januara: Mahmutović se povukao, dolazi li Nurkić?

Sport 29.11.15, 10:12h

Dino Konaković ostaje predsjednik do januara: Mahmutović se povukao, dolazi li Nurkić?
Košarkaš Denver Nuggetsa Jusuf Nurkić obratio se pismom UO KSBiH u kome stoji da je spreman na sankcije ukoliko ih zaslužuje, ili u suprotnom da se smjene pojedinci iz Saveza

 

Podsjetimo, cijela farsa započela je nakon nakon što se Savez oglasio obavještenjem kako je Jusuf samovoljno napustio pripreme reprezentacije, te da nisu dostavljeni dokumenti i potrebni nalazi koji bi ga opravdali.

 

- Kreatori ove kampanje, iz onoga što sam mogao zaključiti u njihovim medijskim istupima, kao i njihovim postupcima prema meni i ljudima kojima sam blizak, jesu predsjednik Košarkaškog saveza Dino Konaković, generalni sekretar Košarkaškog saveza Harun Mahmutović i direktor reprezentacije Igor Stojanović, stoji u Nurkićevom pismu.


Nurkić je već duže vrijeme na ratnoj nozi sa članovima Košarkaškog saveza, međutim plamen koji je potpalio pomenutim pismom prema svemu sudeći najviše će ići njemu u prilog. Harun Mahmutović više neće biti uključen u rad reprezentacije BiH, te će se samo baviti administrativnim poslovima.

 

- Napuštam rad sa reprezentacijama i samo ću se baviti kancelarijskim poslom. Vrijeme je da se povučem i da taj posao prepustim drugima, jer nemam snage objašnjavati javnosti ko se zalaže i za šta. 

 

Na Nurkićevo pismo oglasio se i prvi čovjek bh. košarke Dino Konaković i to putem svog Facebook profila, na kojem je iznio nekoliko zanimljivih detalja u pokušaju kontaktiranja centra Denvera.

 

- Nakon što je otišao sa priprema, napisao sam poruke Nurkiću u inbox na Facebooku, i tako sam pokušao stupiti u kontakt sa njim. Blokirao me ubrzo. Nakon nekoliko mjeseci sam opet pokušao sa svog drugog profila, nikad nije odgovorio, napisao je Konaković te naglasio:

 

- Timski sportovi ne trpe takvu vrstu nediscipline i nije korektno prema ostalim igračima tolerisati takav odnos pojedinca. Savez je reagovao i upoznao javnost. Čak su i igrači, svi do jednog, napisali i objavili šta misle o svemu.

 

Konaković je čvrstoga stava da je Mahmutović i više nego potreban Savezu, ali ne osporava ni to da Nurkić napokon počne braniti boje svoje države.

 

- Kad bih morao odlučivati između Haruna i Jusufa, tu ne bih imao dileme, kao ni većina igrača sa kojim sam razgovarao. Birao bih Haruna, napisao je Konaković, koji će ostati poziciji predsjednika KSBiH do januara naredne godine, kada se očekuje nastavak jučerašnje Skupštine, na kojoj će biti odlučeno o njegovom nasljedniku.

 

Inače, Skupština KSBiH bavila se izvještajem Nadzornog odbora, te finansijskim dijelom, a član UO KS BiH Mirsad Đonlagić za Oslobođenje je kazao kako nije pristalica javnih prepirki, kao i to da će Upravni odbor poslove pojedinaca zaštiti i preciznije odrediti.

 

- Ne pozdravljam ovakvo javno manifestovanje. Sagledat ćemo sve detalje pisma kao i komentare, pa ćemo sve detaljno analizirati. Za funkcionisanje Saveza bitni su svi ljudi i ne postoje prečice u poslovanju. Harun je odradio lavovski posao koji se ne smije zaboraviti, međutim jedna od odluka odbora odnosit će se upravo na to da sekretar Saveza obavlja samo njemu predviđene poslove. Prvi dio sjednice bio je predviđen za izvještaje, dok će drugi dio koji ja zakazan za januar razmatrati imenovanje novog predsjednika, zaključio je Đonlagić.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI