Tragičan kraj za 17-godišnjakinju

Kako je Bosanka postala ISIS-ov mamac za žene: Mlada Samra bila je ikona džihada, a onda je nasmrt pretučena

Hronika 28.11.15, 15:57h

Kako je Bosanka postala ISIS-ov mamac za žene: Mlada Samra bila je ikona džihada, a onda je nasmrt pretučena
Njena je porodica iz BiH stigla u Beč za vrijeme rata i ondje su ostali, ali tinejdžerica nije bila zadovoljna životom pa je odlučila otići u Siriju gdje je brutalno skončala

 


Samra Kešinović (17), Austrijanka bosanskog porijekla, ubijena je u Siriji nakon neuspjelog pokušaja bijega. Vjeruje se da je mrtva, ali službene potvrde nema, prenosi portal thelocal.at.

 

Još uvijek nepotvrđene informacije kažu da je Samra nasmrt pretučena kad je pokušala pobjeći iz kuće u sirijskom gradu Raki.

 

Samra Kešinović i Sabina Selimović (15) su prije godinu i pol, 10. travnja 2014., pobjegle od kuće kako bi se pridružile ISIL-ovcima u Siriji. Roditeljima su ostavile oproštajna pisma.

 

Manjkave informacije


Nakon toga su ih teroristi koristili za propagandu, objavljujući na internetu fotografije djevojčica s kalašnjikovom u rukama. Osim tih fotografija, pouzdanih informacija o tome što se s njima događalo u Siriji nema.

 

Mediji su nekoliko puta objavili da su se javile roditeljima i da se žele vratiti kući, što su njihovi roditelji demantirali.

 

Da je Samra Kešinović pretučena nasmrt prilikom pokušaja bijega, austrijskim tabloidima Kronen Zeitungu i Österreichu ispričala je žena iz Tunisa koja je prošle godine također pobjegla od kuće u Siriju. Međutim, ona se uspjela vratiti. Tvrdi da je živjela u Raki, u istoj kući sa Samrom i Sabinom.

 

Pobjegle u aprilu


O tome što se točno s djevojčicama dogodilo nakon što su u travnju 2014. pobjegle od kuće, samo se nagađa. Lani je jedan od izraelskih eksperata koji radi za UN rekao da je jedna od djevojaka nestala, a druga ubijena.

 

Obje su živjele u Beču, u obiteljima koje su u ratu došle iz BiH kao izbjeglice. Austrijska policija je krajem prošle godine razbila mrežu radikala u Beču, Linzu i Grazu, uhitivši, među ostalim, osobe koje se sumnjiče da su Samru i Sabinu uputile u Siriju.

 

Prije mjesec dana sud u Grazu proglasio je krivim 18-godišnju Bosanku i 16-godišnju Čečenku zbog toga što su se u prosincu prošle godine uputile u Siriju kako bi se udale za teroriste.

 

Dvije djevojke upoznale su se na internetu. Šesnaestogodišnjakinja se zbilja i udala za ISIL-ovca iz Tunisa preko interneta, tijekom online svadbene svečanosti. Obje su do Sirije krenule vlakom, piše portal thelocal.at.

 

Obitelj čečenske djevojke alarmirala je policiju kad su nestale pa ih je policija zaustavila na granici Mađarske i Srbije. Nakon toga su vraćene u Austriju. Osuđene su na po 12 i 14 mjeseci uvjetne kazne, ali još se mogu žaliti.

 

Čečenka iz Graza


U septembru je na 12 mjeseci uslovne kazne osuđena 20-godišnja čečenska djevojka iz Graza. I njezina je porodica došla u Austriju u bijegu od rata. Ona je tada imala četiri godine. Krajem 2013. se radikalizirala, a početkom 2014. preko interneta je upoznala Nijemca koji je nekoliko godina ranije prešao na islam.

 

Dogovorili su se da će zajedno otići u Siriju i tamo se vjenčati. U martu je avionom stigla u Istanbul, a odatle u Gaziantep gdje je planirala uzeti taksi za Siriju. Međutim, uhapsila ju je turska policija.

 

Kamenovanje i šibanje dio je života žena u Raki


Žene u Raki ne smiju nositi smeđe čizme. Sve na njima mora biti crno, od glave do pete.

 

- Moraš biti potpuno pokrivena, bolje je da ti ne vide ni oči - ispričala je novinarima liječnica koja je uspjela pobjeći.

 

Studij medicine završila je u Damasku i nakon toga se vratila kući u Raku koja je postala ISIL-ov glavni grad.

 

- U sedam dana okupacije sve se promijenilo, odjeća, cipele, sve. Ako si se drznuo obući drugačije, išibali bi te - ispričala je Raheb.

 

Kaže da je vidjela muškarca koji je bio bičevan zato što nije zatvorio svoj dućan u vrijeme molitve. Puno je žena kamenovano do smrti. Nakon toga su njihova obezglavljena tijela ostavili na cesti da šire strah među stanovništvom.

 

Na početku su se ljudi još suprotstavljali, ali onda su shvatili da se svaki neposluh plaća glavom. Svaki otpor je slomljen.

 

- Prema pravilima, ženama je dopušteno da pokazuju svoje oči i dlanove, ali oni u bolnici nisu voljeli vidjeti ni moje oči - ispričala je Raheb. Da bi izbjegla maltretiranje, potpuno je prekrila glavu.

 

Ne treba niti napominjati da je smjela pomagati samo ženama, nije smjela uzimati muške pacijente, pa ni dječake. U augustu je jedna stomatologinja ostala bez glave jer je popravljala zube muškarcu u al-Majadinu, gradu uz granicu s Irakom.

 

U Raki su se javne egzekucije izvršavale na Rajskom trgu. Tamo gdje su se nekad igrala djeca, sad se izvršavaju javne kazne, bičevanja i odrubljivanja glave. Dosta je da vas vide kako ste zapalili cigaretu da biste bili kažnjeni.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI