Lider SBB-a o zadojenosti ideologijom

Radončić: U BiH se vratilo oko 150 boraca sa ratišta u Siriji; radikalizam je jednak problem i u Parizu i kod nas

Front 28.11.15, 10:43h

Radončić: U BiH se vratilo oko 150 boraca sa ratišta u Siriji; radikalizam je jednak problem i u Parizu i kod nas
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić smatra da je opasnost od terorizma u BiH, regionu i EU jednaka, te da povratak državljana BiH sa sirijskog ratišta može biti bezbjednosni problem za BiH

 

“Postoje obavještajni podaci da se iz BiH na sirijskom ratištu borilo između 300 i 400 lica, a da se vratilo njih oko 150″, rekao je Radončić za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

 

Nakon posljednjih terorističkih napada u svijetu koje su izveli islamisti, Bošnjaci u BiH su, prema njegovim riječima, u delikatnoj poziciji.

 

“Pojavom ISIL-a, u cijelom svijetu vidi se zadojenost radikalnom ideologijom koja, nažalost, nije prošla ni mimo ovih prostora. Danas je problem radikalizma gotovo jednako izražen u Francuskoj i BiH”, rekao je Radončić.

 

On smatra da je Dejtonski sporazum teško spektakularno popravljati, te da nisu realne nove međunarodne konferencije koje bi se bavile njegovom promjenom.

 

“Dejtonski sporazum treba mijenjati procesom pridruživanja BiH EU”, rekao je Radončić, ocijenivši da su za stabilnost BiH potrebni stabilni odnosi Hrvata i Bošnjaka.

 

(atvbl.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI