Lijepa šminkerica postala džihadistica

Uplakana majka: 'Vezala sam je za radijator da ne ode u Siriju... Rodila sam čudovište!'

Hronika 27.11.15, 21:56h

Uplakana majka: 'Vezala sam je za radijator da ne ode u Siriju... Rodila sam čudovište!'
Fatima Džafarova, 20-godišnja djevojka iz gradića Nižnji Sortimskij u samom srcu Rusije, oduvijek se isticala među svojim vršnjacima. Dok su svim maštali o poslu u rudnicima i tvornicama u Sibiru, lijepa Fatima imala je neke druge planove. Upisala je studij lingvistike, bila je među 13 sretnika koji su dobili priliku. A prijavilo se čak 800 ljudi...

 

- Nosila je crveni kaput, kratke suknjice, bijele košulje. Izgledala je kao ozbiljna poslovna žena. Nisu je zanimale traperice i trenirke, čak je i u školu išla dotjerana kao da radi u nekoj velikoj firmi. Stalno se šminkala, imala je brdo nakita, kozmetike... U svakom slučaju, nikada nije napuštala kuću da nije bila perfektno dotjerana - započela je svoju priču za Rain TV majka Šakla Bočkarjova.

 

Međutim, nakon tri mjeseca studija, majka je shvatila da se nešto promijenilo.

 

- Prestala je razgovarati sa mnom, na telefon se uopće nije javljala. Pokrivala je svoju kosu, pa čak mi je izgledala bolesno. Kao da je stalno umorna...

 

U decembru 2013. Fatima se vratila kući. Priznala je majci da se zainteresirala za islam, što zapravo i nije bilo preveliko iznenađenje s obzirom da dolazi iz muslimanske porodice. Međutim, majka je ostala iznenađena kad je njezina donedavno glamurozna djevojko žestoko odbijala ići na proslavu Nove godine.

 

- A prije je obožavala darivanje, večeru s porodicom, slavlje...

 

Četiri mjeseca poslije Šakla je otkrila da Fatime već tri mjeseca nema na fakultetu.

 

- Samo sam otišla do njezinog faksa, uhvatila je za uho i odvela kući. Rekla sam joj da se ne miče iz stana. Da kuha i sprema.

 

Međutim, nakon samo par dana na vrata je pokucao čovjek koji se predstavio kao Abdullah. Imao je oko 36 godina, ali Šakla tvrdi da je izgledao puno starije.

 

- Donio je cvijeće i slatkiše. Nekoliko minuta nakon što sam ga upoznala rekao mi je da želi oženiti moju kćer - priča Šakla koja se isprva šokirala, a poslije skoro i pala u nesvijest.

 

fatima-dzafarova1

 

- Objasnio mi je da ima već tri žene i devetoro djece. Rekao je da voli Fatimu, ali i da Fatima voli njega.

 

Šakla je, naravno, odbila njegov prijedlog, ali pravi problemi su tek uslijedili. Bijesna Fatima je divljala kod kuće, a Abdullaha je policija identificirala kao čovjeka koji 'skautira' ljude za džihadiste.

 

- Rekla mi je da će njezina braća doći i pobiti nevjernike poput mene. Da će nam svima s noževima odrubiti glave. I da neće proliti ni jednu suzu zbog mene...

 

Fatima nije skidala hidžab i pričala je samo o 'sudnjem danu'. Živjela je na račun majke, jer je odbijala tražiti posao, 'smatrala je da je to grijeh'.

 

- Gledala sam je u oči i nisam vidjela ništa. Ona više nije bila moje dijete. Bez srca, osjećaja, duše... Bila sam očajna, čak sam je jedanput zavezala za radijator i nekim čudom se nadala da ću ponovno dobiti svoju staru Fatimu...

 

Ali, ništa od toga. Fatima je kroz prozor izašla na susjedni balkon i na kraju se spustila na ulicu. Kada je jedanput izašla, više nikada se nije vratila.

 

- Posljednji put je viđena na stanici u Surgutu...


Uplakana majka Šakla više nema snage ni plakati. Na kraju intervjua samo je skrušeno priznala...

 

- Možda mi je najbolje počiniti samoubistvo. Jednostavno ne mogu podnijeti činjenicu da sam majka teroristice. Shvaćate li kakvo sam to čudovište rodila!? Neće vam ni jedna majka priznati da je rodila čudovište, ali ja ću biti sasvim iskrena... Da, rodila sam čudovište! - rekla je majka priznavši da ne gaji nadu da će ikada više vidjeti kćer.

 

- Abdullah je važan čovjek u IS-u, što u prevodu znači da Fatima zna puno tajni o toj terorističkoj organizaciji. Nikada je neće pustiti da živa izađe iz Sirije. Užasno je bolno priznati, ali ja sam se pomirila s tim da je više nikada neću vidjeti...

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI