Ne zna joj se prezime

Ko je žena s potjernice: Vještaci ne mogu da utvrde identitet uhapšene Elme

Hronika 27.11.15, 15:19h

Ko je žena s potjernice: Vještaci ne mogu da utvrde identitet uhapšene Elme
Elma Đušinca (21) koju su sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine uhapsile pod sumnjom da je kurir takozvane Islamske države, da obavlja obavještajne zadatke za ISIL i da vrbuje žene za pridruživanje ovoj terorističkoj organizaciji, u Bosni i Hercegovini ostaje još najmanje deset dana u Imigracionom centru u Lukavici

 

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam rekao je za bh. novinsku agenciju Patria da vještaci još uvijek utvrđuju njeno pravo ime i prezime. Naime, sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini raspolažu sa različitim informacijama, za jedne je ona Elma Đušinca, za druge Đušnica, a najčešće se pojavljuje pod prezimenom Đušinac.

 

Prije nego je izruče u Srbiju, Nizam je rekao da vještaci moraju utvrditi njen pravi identitet, kako ovaj slučaj pred sudom ne bi pao zbog banalne formalne pogreške.

 

Je li se, što je apsurd, uhapšena sama predstavila, o tome se ne govori.

 

Podsjetimo, donesena je odluka da se Elma Đušinca (21), kojoj je ovo prezime najbliže u otkrivanju identiteta, a koje je potvrdio Rade Kovač iz Službe za poslove sa strancima, protjera iz Bosne i Hercegovine uz pet godina zabrane ulaska u našu zemlju. Đušinca ima državljanstvo Srbije pa će biti isporučena upravo u Srbiju.

 

Ako Elma Đušinca ima državljanstvo Srbije, dobila ga je na osnovu preciznog identiteta i jasnih izvornih dokumenata o porijeklu. Zato je iznova pitanje, šta stoji u nalogu MUP-a Srbije, odnosno koje prezime ove osobe koja je uhapšena?       

 

Svi srbijanski mediji danima već navode da se radi o Elmi Đusinac.

 

Uz nejasan identitet, mediji susjedne države su prenijeli optužbe, prema izvorima svog Ministarstva unutrašnjih poslova, da je dvadesetjednogodišnja žena kurir islamske države, te da je dobila zadatak da vrbuje žene za Islamsku državu, a angažirana i kao špijun te države. Dalje, u medijima se dodaje da je Đušinca trenirana za samoubilačke terorističke napade.

 

Đušinca je tek što je ušla u Bosnu i Hercegovinu uhapšena u Kalesiji na osnovu naloga MUP-a Srbije, a poznato je i da je ranije ove godine boravila u BiH. Ostalo je nerazjašnjeno pod kojim okolnostima se sve ovo dogodilo sa uhapšenom, a posebno oko identiteta ove osobe, za kojom je raspisana potjernica i izdat nalog za hapšenje, o kojoj su mediji sve znali, osim tačnog identiteta, piše Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI