Od 27. novembra do 31. decembra

U Umjetničkoj galeriji BiH izložba 'Sevdah, umjetnost slobode' Damira Imamovića

Kultura 27.11.15, 14:03h

U Umjetničkoj galeriji BiH izložba 'Sevdah, umjetnost slobode' Damira Imamovića
"Sevdah, umjetnost slobode" prva je izložba koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnosti

 

 

"Sevdah, umjetnost slobode" naziv je multimedijalne izložbe Damira Imamovića koja će biti postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH od 27. novembra do 31. decembra. Svečano otvorenje zakazano je za 19 sati.

 

Riječ je o prvoj izložbi posvećenoj sevdahu kao žanru i predstavlja ga u svim njegovim segmentima - tekstovima, muzici, popularnom životu, fotografijama, razgovorima, činjenicama, ali i željama i nadanjima.

 

- Od početka mog bavljenja sevdahom pristupio sam cjelokupnom žanru kao pravi štreber i kroz ovih deset godina nakupio sam dosta materijala koje želim da ljudi vide i čuju. Snimci, fotografije, novinski članci, plakati i cjelokupan materijal pokazuju da je sevdah kroz svoju historiju bio jako uzbudljiv žanr. Želja mi je da nam ova izložba pomogne da zajedno izmaštamo neki pametniji pristup kulturnoj historiji ovih prostora - kazao je Imamović.

 

"Sevdah, umjetnost slobode" prva je izložba koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnosti. Imamovićeva polazna ideja je predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode. U pripremi izložbe učestvovali su Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić.

 

Kroz više od 300 godina dokumentirane historije pjesama koje danas zovemo sevdalinkama izrastao je, na individualnom talentu generacija, cijeli jedan žanr umjetnosti. Tradicionalna umjetnost pjesme poistovjetila se u BiH gotovo u potpunosti sa osjećajem od kojeg je posudila ime – sevdahom (tur. "ljubav" i arap. "crna žuč" ili "melanholija"). Zbog toga danas govorimo o poetsko-muzičkom žanru sevdaha čiju historiju bilježimo barem od početka 18. vijeka.

 

Izložbu organizira Udruženje za unaprjeđenje audio-vizuelnih umjetnosti "Foton", a podržala ju je holandska fondacija "Prince Claus", saopćili su organizatori.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI