Neustavno i suprotno zakonu

Krivična prijava protiv premijerke Cvijanović i ministra Tegeltije zbog zaduženja RS

Front 27.11.15, 08:01h

Krivična prijava protiv premijerke Cvijanović i ministra Tegeltije zbog zaduženja RS
Ustav je eksplicitan da kreditno zaduženje može da odobri samo Narodna skupštine RS-a i niko drugi u njeno ime, rekao je i šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica

 

Predstavnici Saveza za promjene predali su danas krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci u vezi s nezakonitom i neustavnom odlukom o kreditnom zaduženju Republike Srpske od 300 miliona dolara.

 

Krivičnu prijavu, koju su potpisala 33 opoziciona poslanika, podnijeli su protiv premijerke RS-a Željke Cvijanović i ministra finansija RS-a Zorana Tegeltije, jer su, kako je naveo predsjednik NDP-a Dragan Čavić, neustavno i suprotno zakonu donijeli odluku o ovom kreditnom zaduženju.

 

Čavić tvrdi da Savez za promjene želi da zaštiti ustavni poredak RS-a te su dostavili ovu prijavu, a na tužilaštvu je da se o njoj odredi.

 

- Ustav je eksplicitan da kreditno zaduženje može da odobri samo Narodna skupštine RS-a i niko drugi u njeno ime, rekao je i šef  Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica.

 

I poslanik PDP-a Milan Švraka je kazao da je siguran da će pravosudne institucije učiniti svoj dio posla, jer Vlada RS-a nije odluku o zaduženju prvo potvrdila u parlamentu RS-a.

 

Ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija potvrdio je u oktobru da je on potpisao ugovor o zaduženju RS-a za 300 miliona dolara, a da je kreditor američki Investicioni fond "Global Bancorp Commodities & Investment".

 

Tegeltija je tada rekao da će ta Vladina odluka "biti pokrivena" skupštinskom odlukom o zaduženju RS-a za ovu i 2016. godinu.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI