Video / Objavljen tonski zapis upozorenja

Da li je ruski avion zaista prešao granicu: 'Približavate se turskom zračnom prostoru...'

Hronika 25.11.15, 19:55h

Da li je ruski avion zaista prešao granicu: 'Približavate se turskom zračnom prostoru...'
Generalštab Republike Turske je objavio tonski zapis na kojem su izdata upozorenja da je ruski vojni avion narušio zračni prostor Turske, javlja Anadolu Agency (AA)

 

Na tonskom zapisu se može čuti kako je upućeno sve više upozorenja prije samog momenta kada je ruski avion pogođen.

 

Tonski zapis o narušavanju zračnog prostora Turske je napravila Zajednička komanda i Centar za izvještavanje u Diyarbakiru (BIKIM).

 

Na tonskom zapisu se može čuti kako su turski službenici upozorenja uputili na engleskom jeziku.

 

"Nepoznata pozicija u zračnom saobraćaju. Obraća vam se Ratno vazduhoplovstvo Turske. Približavate se turskom zračnom prostoru. Odmah promijenite vaš pravac prema jugu", navodi se u zapisu, prenosi Anadolija.

 

Isto upozorenje je upućeno deset puta.

 

U utorak ujutro su dva aviona tipa F-16 turskih zračnih snaga tokom patrolne kontrole u skladu sa pravilnikom o angažmanu u roku od pet minuta deset puta upozorili ruski avion SU-24 da krši turski zračni prostor, a potom intervenirali.

 

Rusija je saopćila da je oboreni avion koji je pao u sirijskoj pograničnoj regiji Bayirbucak, nedaleko od turskog Hataya pripadao njenim zračnim snagama. NATO je potom potvrdio tačnost turskih navoda da je ruski avion povrijedio turski zračni prostor.

 

Mešutim, na snimku se jasno čuje upozorenje, ali upozorenje da se ruski avioni ne približavaju turskom vazdušnom prostoru (a ne da iz njega izađu) i da krenu na jug - što, po nekima, predstavlja dokaz da letjelice i nisu ušle u Tursku, navodi Kurir.


 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI