vIDEO/ODGOVOR KREMLJA

Hoće li ovaj Putinov potez Turcima utjerati strah u kosti?

Hronika 25.11.15, 13:40h

Hoće li ovaj Putinov potez Turcima utjerati strah u kosti?
Nakon što su jučer turski lovci srušili ruski jurišnik Su-24, a pripadnici Slobodne sirijske vojske pogodili spasilački helikopter koji je tragao za pilotima srušenog aviona, Kremlj je jutros, pored slanja raketne krstarice i odluke da bombarderi ubuduće neće kretati u misije bez lovačke pratnje te prekida vojnih kontakata s Turskom, donio odluku da će u sirijsku Latakiju postaviti napredni protuzračni sustav S-400 koji 'vidi' čak i stealth zrakoplove

 

Podsjetimo, nakon rušenja dvaju borbenih zrakoplova, rusko ministarstvo obrane odlučilo je u priobalno područje Latakije poslati raketnu krstaricu ‘Moskva’ na kojoj se nalazi sustav protuzračne obrane ‘Fort’, što je zapravo mornarička verzija protuzračnog sustava S-300. Prema riječima ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, krstarica je spremna uništiti svaku potencijalno opasnu zračnu metu.

 

Šojgu je jutros također potvrdio da će ruska zračna baza Khmeimim u Latakiji biti ojačana najmodernijim protuzračnim sustavom S-400. ‘Odluku o postavljanju sustava donio je vrhovni zapovjednik ruske vojske Vladimir Putin‘, kazao je Šojgu nakon brifinga u tzv. ratnoj sobi u kojoj je smješteno zapovjedno sjedište u kojem se nadgledaju sve vojne operacije ruske vojske.

 

Inače, sustav S-400 ‘Trijumf’ unaprijeđena je verzija sustava S-300 koji raspolaže raketama kratkog i srednjeg dometa namijenjenim rušenju i uništavanju čitave lepeze zračnih ciljeva na udaljenostima do 400 kilometara, što znači da ne proturječi ni jednom međunarodnom sporazumu.

 

Sustav ‘Trijumf’ svojim multifunkcionalnim trodimenzionalnim radarima ‘vidi’ sve vrste takozvanih stealth letjelica na svim visinama, a mogućnosti sustava su široke zahvaljujući korištenju dviju vrsta raketa. Rakete mogu uništavati ciljeve iza dometa radio-lokacijskog sustava, a za razliku od S-300, gdje lokator otkriva leteći objekt i potom navodi raketu, lokator sustava S-400 ne mora ‘vidjeti’ cilj. Rakete razvijaju brzinu veću od 2000 metara u sekundi i mogu pogoditi cilj na udaljenosti od 400 kilometara i visini od 30 kilometara.

 

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI