Predstavnički dom državnog parlamenta

Odbijen prijedlog za imenovanje Nikole Poplašena

Front 25.11.15, 12:05h

Odbijen prijedlog za imenovanje Nikole Poplašena
Odbijen je prijedlog Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete

 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sinoć je usvojio zaključak kojim izražava sučešće porodicama pripadnika Oružanih snaga BiH ubijenih u terorističkom napadu u Rajlovcu, te traži od Vijeća ministara BiH da do 30. novembra dostavi Domu informaciju o tom terorističkom činu i ukupnom stanju sigurnosti u BiH.
 

Ovaj zaključak usvojen je nakon obavljene rasprave o Informaciji о stanju sigurnosti u BiH s posebnim osvrtom na teroristički napad u Rajlovcu, kao i događaj od 20.11.2015. godine vezano za generala Antu Jeleča.
 

Usvojen je i zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da u interesu cjelovitosti informacije o stanju sigurnosti predloži i mjere koje će poduzeti u sprečavanju djelovanja terorističkih grupa i pojedinaca u BiH.
 

Poslanici se nisu izjašnjavali o Prijedlogu zakona o azilu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Glasali su samo o amandmanima koje je predložio poslanik Damir Arnaut, a koji su zbog nepostojanja entitetske većine upućeni Kolegiju na usaglašavanje.
 

U povodu razmatranja informacije o kršenju ljudskih prava i sloboda, te prava iz oblasti rada od rukovodstva kompanije "Boksit" Milići, čiji je predlagač poslanica Aleksandra Pandurević, usvojeni su zaključci koje je ona predložila.
 

Jedan od zaključaka je da im Institucija ombudsmana za ljudska prava do sredine januara dostavi izvještaj o stanju ljudskih prava iz oblasti rada u kompaniji "Boksit". Također, zaključak je da se osudi kršenje prava iz oblasti rada kao generalne pojave u društvu, te pruži podrška svim medijima koji izvještavaju o ovakvim pojavama, a izloženi su pritiscima.

 

Predstavnički dom usvojio je izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji  institucija BiH za 2014. godinu sa zaključcima iz zbirnog mišljenja Komisije za finansije i budžet i zaključcima iz pojedinačnih mišljenja Komisije.
 

Poslanici su usvojili Informaciju o problemu rješavanja trajnog smještaja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u Istočnom Sarajevu, sa zaključcima koje je predložila nadležna parlamentarna komisija.
 

Odbijen je prijedlog Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za izbor četiri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete.
 

Za to je glasalo šet poslanika, protiv 23, dok je osam poslanika bilo suzdržano, a razlog odbijanja je taj što je jedan od predloženih članova bio Nikola Poplašen.
 

U Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije kao predstavnik akademske zajednice imenovana je Ivanka Marković, a kao predstavnik nevladinog sektora Anes Ličina.
 

Usvojen je prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH.
 

Poslanici su dali saglasnost za ratifikaciju Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.Za su glasala 22 poslanika, protiv je bilo 10 poslanika, a četiri su bila suzdržana.
 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI