Približavanje Beograda Sarajevu

Predsjednik RS-a sve nervozniji: Da li se Vučić potpuno odriče Dodika?!

Front 24.11.15, 14:00h

Predsjednik RS-a sve nervozniji: Da li se Vučić potpuno odriče Dodika?!
Da li Vučićeva posljednja posjeta Sarajevu i zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine označavaju zaokret u politici Srbije prema Bosni i Hercegovini

 

Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome kakvi su odnosi između premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Sagovornici su bili Jovan Teokarević, profesor Fakuleta političkih nauka iz Beograda, i Miloš Šolaja, profesor Fakuleta političkih nauka iz Banjaluke.


U ovom polemičkom dijalogu bilo je riječi o tome da li Vučićeva posjeta Sarajevu i zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine označavaju zaokret u politici Srbije prema Bosni i Hercegovini, zašto je Dodik prvo kritikovao tu posjetu, pa se poslije korigovao, šta znači Vučićev sastanak sa Mladenom Bosićem, liderom opozicije u Republici Srpskoj, da li će Dodik pod Vučićevim pritiskom odustati od referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, da li Vučić i nakon najnovije posjete Srebrenici odbija da prizna da se tamo dogodio genocid, kao i o tome da li bi Dodik izgubio vlast kada bi se Vučić javno distancirao od njega.


Omer Karabeg: Da li su Vučićeva posjeta Sarajevu i zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine označili zaokret u politici Beograda prema Bosni i Hercegovini?


Jovan Teokarević: To tek treba da vidimo na osnovu budućih stavova i ponašanja Vlade Srbije i Aleksandra Vučića. To je važan korak u približavanju Sarajevu i udaljavanju od Banjaluke. Mislim, međutim, da smo daleko od toga da se radi o potpuno novoj politici. Ni Vučić, kao ni njegovi prethodnici, nikada neće raditi protiv interesa Republike Srpske. On je ovih dana rekao da - dok je na mestu premijera - nikada ništa loše neće reći o bilo kome iz Republike Srpske.


Čini mi se da je prilično jasno otkud ovi naglašeno dobri odnosi sa Sarajevom. Vučiću je jasno da mora da pokaže kritički odnos prema Dodiku zbog Dodikove izuzetno velike nepopularnosti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Briselu i Vašingtonu. S druge strane, Bosna i Hercegovina, a posebno Bošnjaci, u simboličkom smislu najbolji su mogući partneri za Srbiju u trenutku kada ona ima dosta problema u regionu.


Naime, pregovori sa Kosovom su praktično zaustavljeni, sa Hrvatskom je došlo do eskalacije prilično uvredljivih reči između srpskog i hrvatskog premijera, u Crnoj Gori se dešavaju protesti prema kojima Srbija pokušava da se neutralno ponaša, a ni sa Makedonijom odnosi nisu idelani, jer je Makedonija glasala za prijem Kosova u UNESCO. U toj situaciji Vučić posvećuje više pažnje saradnji sa Bosnom i Hercegovinom i uveren sam da je time stekao mnogo pozitivnih poena i u Briselu i u Vašingtonu.


Miloš Šolaja: Mislim da to nije zaokret, već da je to nešto što je trebalo da se desi i ranije. To je znak da Srbija prihvata Bosnu i Hercegovinu onakva kakva jeste, kao državu koja ne liči na ostale, koja ima dva državno oblikovana eniteta i čitav niz zajedničkih institucija. Nisam, međutim, sklon tumačenju da se time umanjuje uloga Republike Srpske. Republika Srpska ne mora da se pita baš za sve, kad je riječ o odnosima Srbije prema Bosni i Hercegovini, ali ona ima sasvim dovoljan međunarodno-pravni okvir koji predstavljaju njene specijalne veze sa Srbijom koje čak i ne funkcionišu najbolje.


Ima dosta kritika da se one ne koriste dovoljno. Dodik jeste skrenuo pažnju da je možda trebalo da se razgovara u drugačijem kapacitetu. Vjerovatno će sledeći put to tako i biti. Ovako je Vučić zabilježio dobre poene i na Istoku i na Zapadu i to je možda za njega najvažniji rezultat ove posjete.


Kompletan razgovor čitajte u Mostu RSE...

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

BLIN
KOMENTARI