ODBIJEN SPORAZUM O PRIZNANJU KRIVNJE

Obrat na suđenju za paljenje Predsjedništva BiH, svjedok tvrdi: Policija me tukla i natjerala da potpišem izjavu!

Hronika 24.11.15, 09:59h

Obrat na suđenju za paljenje Predsjedništva BiH, svjedok tvrdi: Policija me tukla i natjerala da potpišem izjavu!
Saslušanjem svjedoka, jučer je nastavljeno suđenje Salemu Hatiboviću (58), optuženom da je 7. februara prošle godine zapalio zgradu Predsjedništva BiH i tako počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine

 

Saslušan je svjedok Harun Osijenčić, koji inače služi kaznu zatvora u Mostaru. On je jučer pred sudijom Brankom Perićem, tužiteljem Dubravkom Čamparom, te Hatibovićevim advokatom Senadom Bilićem ispričao šta je vidio toga dana pred Predsjedništvom BiH.


Mijenjanje iskaza


- Hatibovića znam iz viđenja. U blizini moje kuće drži hotel, kazao je Osijenčić. Potom je rekao da je 20. februara, kada je davao izjavu u policiji, bio pod prisilom.


- Ko je nad vama vršio prisilu, upitao je Čampara.


Svjedok je odgovorio da su policajci pred njega stavili gotovu izjavu, te ga natjerali da je potpiše.


- Policija me tukla i govorila mi da potpišem izjavu, rekao je Osijenčić na opšte iznenađenje prisutnih u sudnici. Dodao je da je Hatibovića prvi put vidio u policijskoj stanici.


- Ali, vi sada potpuno mijenjate iskaz. Jedno ste rekli tada, sada drugo. Kako je moguće da neko napiše izjavu i natjera vas da je potpišete, rekao je iznenađeno Čampara.


Na pitanje odbrane, gdje se nalazio toga dana oko 13 sati, svjedok je pojasnio da je bio kod Ajfelovog mosta na Skenderiji i da je tada bačen suzavac. Pošto se osjećao loše, ispričao je da je otišao u JU Dom zdravlja u Vrazovoj.


- Kada sam se vratio, nakon ljekarskog pregleda, policijska kućica je već bila u plamenu, kazao je Osijenčić.


Sudija Perić je potom naglasio da se za naredni pretres dostave potvrde iz ove zdravstvene ustanove kako bi se utvrdilo da li je svjedok zaista tražio ljekarsku pomoć.


Ispitivanjem Anesa Čengića, načelnika Odjeljenja za borbu protiv terorizma FUP-a, konstantovano je da je uviđaj nakon paljenja zgrade obavljen odmah sutradan. Interesantno je da ni tužitelj, ni odbrana, nisu imali posebnih pitanja za ovog svjedoka.


- Tužioče, nemojte da postavljam pitanja umjesto vas, upozorio je sudija.


Spajanje predmeta


Jučer je održano odvojeno ročište na kojem je razmatran sporazum o priznanju krivnje u predmetu Nihad Trnka (23), koji je također optužen da je učestvovao u paljenju zgrade Predsjedništva. Tužitelj Čampara je naveo razloge zbog kojih se Trnki treba izreći minimalna zatvorska sankcija.


- Trnka je mlad momak. U polusvjesnom stanju je izvršio navedeno krivično djelo, kazao je Čampara.


Sudija Perić nije želio prihvatiti ove razloge, uz obrazloženje da su neznatni u poređenju sa težinom krivičnog djela, te odlučio predmet Trnka ponovo spojiti sa predmetom Hatibović. Naredni pretres zakazan je za 7. decembar.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI