FOTO/ Povodom 60. godišnjice Muzičke akademije u Sarajevu

Poetika pop kulture: Vlado Džihan re:Union 26. novembra na Otvorenoj sceni Obala

Kultura 24.11.15, 10:39h

Poetika pop kulture: Vlado Džihan re:Union 26. novembra na Otvorenoj sceni Obala
re:Union započinje 26. novembra u 20.30 na Otvorenoj sceni obala / Akademija scenskih umjetnosti / Obala kulina bana 11. Ulaz je slobodan do popunjavanja kapaciteta sale

 

U finišu programa obilježavanja svoje 60. obljetnice, Muzička akademija u Sarajevu poklanja publici re:Union, susret sa svojim nekadašnjim studentom, sarajevskim kompozitorom, muzičarem, producentom i DJ-om sa bečkom i berlinskom adresom stanovanja, Vladom Džihanom. Zahvaljujući saradnji sa Goethe-Institutom, 26. novembra će na kultnoj Otvorenoj sceni Obala Akademije scenskih umjetnosti biti predstavljen projekt koji je Vlado Džihan razvio s Gudačkim orkestrom Muzičke akademije u Sarajevu, uz učešće vrhunskih turskih muzičara, čuvenog perkusioniste Misirli Ahmeta i vokaliste Özdena Öksüza, čije su izvedbe publici dobro poznate sa albuma Dzihan & Kamien. Gosti re:Uniona bit će i DJ duo Basheskia & Edward EQ.  
 

vlado-dzihan-re-union-1

 

Projekt re:Union prvi je u ciklusu majstorskih radionica i predavanja "Poetike pop kulture" u okviru oblasti Aspekti muzike 20. i 21. stoljeća MAS. U njem predavači i studenti istražuju fenomene savremene muzičke pop kulture i načina na kojima se oni prepliću i kontekstualiziraju unutar savremenih umjetničkih i globalnih kulturnih praksi. Projekt se idealno ostvaruje kroz majstorske radionice sa vrhunskim autorima koji uvode studente u stvaralački proces, u njegove kritičke i praktične faze. Produkcijom novih originalnih djela Vlade Džihana u saradnji sa studentima Muzičke akademije i gostujućim muzirima iz Turske, projekt se pokreće u idealnoj formi. 

 

vlado-dzihan-re-union-2

 

Vlado Džihan rođen je 1970. godine u Sarajevu u porodici muzičara. Svoju profesionalnu muzičku karijeru otpočeo je 1985. godine kao klavijaturista u različitim sarajevskim bendovima (Zabranjeno pušenje). Od 1987. godine sarađivao je kao aranžer na različitim projektima Gorana Bregovića (muzika za film Arizona Dream), a zatim i na mnogim projektima muzike za film i TV. Godine 1991. napušta studije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kako bi ih nastavio na jazz akademiji Beču. U periodu 1992-1998. radi kao producent za različite austrijske i međunarodne muzičke projekte, ali kao i filmski i pozorišni kompozitor. Godine 1998. osniva s dva partnera izdavačku kuću Couch Records pod čijim je okriljem započeo izuzetno uspješnu međunarodnu umjetničku karijeru. Pod imenom Dzihan&Kamien objavljena su, pored ostalih, tri studijska albuma, jedan live album i dva albuma remixa.

vlado-dzihan-re-union

 

Njegovu karijeru prati ogroman broj ostvarenja s preko 60 albuma, njegova muzika je prisutna kroz najširi medijski prostor, u TV serijama (Damages, Sex And The City, Six Feet Under, Nip/Tuck), reklamama (Apple, Marks & Spencer, Daimler Chrysler), soundtrackovima (Banksy "Exit Through the Gift Shop", "So You Think You Can Dance"), uz prisustvo na preko 30 međunarodnih kompilacija (Café Del Mar, Buddha Bar), uz pozive za remixe djela umjetnika poput Billie Holiday ("Don't explain") ili  Sergea Gainsbourga ("Je t'aime").

 

re:Union je prva saradnja Vlade Džhana sa Muzičkom akademijom od 1991. godine. Posebni gosti projekta su turski perkusionistički virtuoz Ahmet Misirli i vokalist Özden Öksuz kao gosti Turskog kulturnog instituta Yunus Emre. Projekt će realizirati Gudački orkestar Muzičke akademije u Sarajevu kojeg vodi Belma Alić, ovdje u saradnji sa dirigenticom Tijanom Vignjević

 

Prije same koncertne prezentacije voditeljica projekta Amila Ramović razgovarat će za Vladom Džihanom o njegovoj stvaralačkoj estetici i etici u kontekstu ciklusa predavanja "Poetike pop kulture" Muzičke akademije u Sarajevu.

 

re:Union započinje 26. novembra u 20.30 na Otvorenoj sceni Obala / Akademija scenskih umjetnosti / Obala kulina bana 11. Ulaz je slobodan do popunjavanja kapaciteta sale.


 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI