FOTO PRIČA O GRADU BEZ KONCEPTA

Urbanistički genocid: Kako se Sarajevo pretvorilo u arhitektonsko ruglo?!

Nedjeljni magazin 23.10.15, 11:44h

Kako je iz godine u godinu Sarajevo gubilo korak sa bilo kakvom planskom gradnjom, naručito u centru grada, te danas djeluje kao pravo arhitektonsko ruglo...

 

Sve ono što je Sarajevo činilo specifičnom kombinacijom Istoka i Zapada i fantastičnim arhitektonskim spojem ove dvije kulture, koje čak ni anemični socrealizam nije uspio da poremeti, uništeno je u posljednje dvije decenije beskrupuloznom (ras)prodajom gradskog jezgra u kome je svako gradio šta je htio i kako je želio.


Zato danas glavni grad Bosne i Hercegovine nema gotovo nikakvog urbanističkog smisla, plana ni koncepta, a o estetici je suvišno i govoriti. Megalomanske staklene zgradurine nalijepljene na stara, oronula i polusrušena zdanja djeluju gotovo nadrealno, kao da ih je neko greškom spustio u prostor kome nepripadaju.


Tako je iz godine u godinu Sarajevo gubilo korak sa bilo kakvom planskom gradnjom, naručito u centru grada, te danas djeluje kao pravo arhitektonsko ruglo.


Ovo su samo neki od primjera koji zorno svjedoče o 'urbanističkom genocidu' u bh. prijestolnici, a u našoj fotogaleriji možete ih pogledati puno više. Jer ima ih na svakom koraku i previše - nažalost...

 

ruglo-sarajeva-32
Pogled sa Vrbanja mosta na luksuzno zdanje Sarajevo Sity Centra na Marijin dvoru tipičan je primjer nespojivog spoja 'starog i novog', gdje je okolina prosto zastrašujuća u odnosu na ambiciozni stakleni shopping centar.
ruglo-sarajeva-11
Još jedan užasavajući spoj - stakleno izdanje hotela President prilijepljeno uz oronulu i staru stambenu zgradu šokira dojmom, u čemu očito niko nije vidio ništa neprimjereno!
ruglo-sarajeva-9
Slična priča je i sa rekonstruiranom Vijećnicom - svaka čast na obnovi reprezentativnog gradskog objekta, ali hoće li iko poraditi i na njenom okruženju?!
ruglo-sarajeva-15
I jedan pogled van uskog centra grada, na Vilsonovo šetalište, gdje su 'ničim izazvana' nikla tri rasparena nebodera i doslovno se spojila sa beživotnom stambenom zgradicom iz doba socijalizma, koja se sada nalazi u sendviču između njih i obnovljenog hotela Bristol. Priča o ovom urbanističkom užasu je sljedeća: Novopečeni vlasnici prostora nisu htjeli da stanarima zgrade ponude zamjenske stanove ili plate realan novčani iznos za kupovinu novih stanova, te su se ljudi odbili iseliti. Naravno, novopečene vlasnike to nije zaustavilo u svojoj nakani, po su neboderi izgrađeni bukvalno tik do balkona i svojom visinom potpuno zaklonili dotok svjetlosti, ali kome to još smeta osim zgroženih stanara, mahom starih osoba koje nisu ni znale ni mogle da se suprotstave kabadijskom 'graditelju'... A na šta liči rezultat, pogledajte sami!
ruglo-sarajeva-14

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa/Foto: Amer Beganović)

BLIN
KOMENTARI