FOTO / NOVI KOPRODUKCIJSKI PROJEKAT

Izbjeglička drama na velikom platnu: U Orašju se snima film 'The Final Barrier' o izbjegličkoj krizi u Evropi

Kultura 19.10.15, 10:21h

Izbjeglička drama na velikom platnu: U Orašju se snima film 'The Final Barrier' o izbjegličkoj krizi u Evropi
Ovih dana se u Orašju privodi kraju snimanje dugometražnog igranog filma "The Final Barrier" (Posljednja prepreka) koji se bavi velikom izbjegličkom krizom u Evropi

 

 

Projekat su pokrenuli austrijski producent Robert Hofferer i bh. reditelj Jasmin Duraković, a snimanju filma prethodilo je istraživanje ove teme u Turskoj. Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj i Austriji.

 

Artedeluxe, producentska kuća iz Beča, vodi ovaj međunarodni projekat, a koproducenti projekata su i Media Acquisitions (Hrvatska) i DEPO produkcija (BiH).

 

- Pored pitanja organazicije prihvata i smještaja velikog broja izbjeglica, važno je pokazati humanost i dostojanstvo prema ovim ljudima u nevolji. Film je najbolje sredstvo da publici i javnosti širom Evrope i svijeta pokažemo svu dramatičnost ovih događanja. Moramo se međusobno pomagati bez obzira na vjerske, nacionalne i kulturne razuzlike, ističe povodom snimanja ovoga filma Robert Hofferer.

 

Scenarij za ovaj film napisao je Robert Hofferer, dok su koscenaristi reditelj Duraković i dramatruginja iz Beograda Nataša Druakulić. Direktor fotografije je Mathias Meissl, a za potrebe snimanja filma angažiran je dio filmskih radnika iz BiH.

 

Glavnu ulogu igra austrijski glumac Michael Kristof, dok se u ostalim ulogama pojavljuju Hannes Fretzer, Essam Ferris, Jelena Angelovski, Ivo Gregurević, Serena Maria, Ursula Steiner, Irina Marković, Aida Begović, kao i naturšici, volonteri humanitarnih organizacija i lokalno stanovništvo.

 

posljednja-barijera-michael-kristof


Film se prethodno snimao u Beogradu i na srpsko-mađarskoj granici, a nakon završetka snimanja u Orašju, ostaje još realizacija dijela produkcije u Beču.

 

Veliki doprinos u realizaciji ovoga filma dali su lokalna zajednica i građani Orašja.

 

Očekuje se da će film biti spreman za svjetsku premijeru i distribuciju početkom 2016. godine.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI