UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Zaletio se u ljude na autobuskoj stanici u Jerusalemu, izašao iz auta i počeo ih bosti nožem

Hronika 13.10.15, 22:07h

Zaletio se u ljude na autobuskoj stanici u Jerusalemu, izašao iz auta i počeo ih bosti nožem
Napetosti između Izraela i Palestinaca dosegnule su vrhunac kada je izvršeno više napada u Jerusalemu i centralnom gradu Raanani u kojima su ubijene najmanje dvije osobe, a ranjeno je više od 20, javljaju svjetski mediji, prenosi Hina

 

Prvo je zabilježen napad nožem u Raanani, u kojem je jedan Izraelac lakše ozlijeđen, a nakon njega su uslijedila dva odvojena napada u Jeruzalemu pa onda još jedan u Raanani.

 

Dvojica napadača otvorila su vatru i izbola putnike u autobusu u Jerusalemu. Pritom je ubijena jedna osoba, a povrijeđeno pet. Policija je jednog napadača ubila, a drugog je uhapsila.

 

U drugom napadu u Jerusalemu, koji se dogodio gotovo istovremeno, napadač se zaletio vozilom u ljude na autobuskoj stanici, a zatim ih počeo bosti nožem. Jedna osoba je ubijena, a nekoliko je povrijeđeno.


U drugom incidentu u Raanani ranjeno je četvero ljudi.

 

Već dvije sedmice traju pojačani sukobi u Izraelu i na palestinskim teritorijima, djelomično potaknuti muslimanskim nezadovoljstvom zbog posjeta Izraelaca Platou džamija u jerusalemskom Starom gradu i posebno džamiji al-Aksi. U tim je sukobima poginulo najmanje šest Izraelaca i 27 Palestinaca, među kojima osmero djece i devetero napadača.

 

Glavne palestinske skupine, uključujući Fatah i Hamas, u utorak su proglasile "Dan bijesa" u Gazi, istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali, a čelnici izraelskih Arapa pozvali su na proteste.

 

Strahuje se da bi novi val sukoba mogao potaknuti novu palestinsku Intifadu.

 

Video pogledajte ovdje

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI