Najjači napadi od početka intervencije

Rusija danas 'tukla' čak 86 ciljeva terorista: ISIL pretrpio goleme gubitke

Hronika 13.10.15, 20:23h

Rusija danas 'tukla' čak 86 ciljeva terorista: ISIL pretrpio goleme gubitke
Irak je počeo bombardirati ciljeve IS-a uz pomoć novog obavještajnog središta u kojemu su predstavnici Rusije, Irana i Sirije, a Rusija je objavila da je u zadnja 24 sata tukla 86 terorističkih ciljeva dok je međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama objavila da je izvela 14 operacija u Siriji i Iraku, prenose agencije u utorak

 

Predsjednik iračkog parlamentarnog odbora za obranu i sigurnost Haki al Zamili rekao je u utorak u Bagdadu da je iračka vojska počela bombardirati ciljeve IS-a uz pomoć obavještajnog središta koje je u septembru dogovoreno između Rusije, Irana i Sirije.


To obavještajno središte u kojemu je šest predstavnika iz svake zemlje, operativno je oko sedmicu dana, rekao je za Reuters al Zamili, vodeći šijitski političar.

 

Ruske avio-snage bombardirale su 86 "terorističkih ciljeva" u Siriji u zadnja 24 sata, što je najjači intenzitet napada od početka ruske vojne intervencije 30. septembra, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo obrane.


U prvim danima intervencije ruska vojska je izvještavala o dvadesetak pogođenih meta na dan, a od prošlog vikenda taj se broj popeo na pedesetak.


Ruski bombarderi su poletjeli 88 puta kako bi izveli zračne udare u pokrajinama Raki, Hami, Idlebu, Latakiji i Alepu, rekao je glasnogovornik ministarstva, general Igor Konačenkov, prenosi agencija AFP.


Ruski avioni su uništili zapovjedna središta, skladišta streljiva i oružja, vojna vozila, radionice za izradu eksploziva i logore Islamske države (IS) za obuku, navodi ministarstvo.


"Zahvaljujući našim zračnim udarima, teroristi skupine IS-a su izgubili velik dio svog streljiva, teškog oružja i vojne opreme", rekao je Konačenkov.


Moskva tvrdi da njene avio-snage gađaju uglavnom IS, a Zapad upozorava da je velik dio napada usmjeren na područja na kojima IS nije prisutan te da su na njegovoj meti umjerena oporba i Fronta al Nusra, ogranak Al Kaide u Siriji.


Međunarodna koalicija koju vode Sjedinjene Države, a bori se protiv IS-a, izvela je u ponedjeljak jedanaest zračnih udara u Iraku i tri u Siriji, priopćile su snage koje su pripremile operaciju.


U Iraku je u četiri udara blizu Ramadija uništeno šest IS-ovih zgrada, dva zapovjedno-kontrolna centra i pet borbenih položaja, izvijestile su u utorak mješovite združene snage. Na meti drugih udara bili su objekti blizu Mosula, Bajdžija, Sindžara i Tal Afra, dodale su.


U Siriji je u napadima blizu Abu Kamala i Dajr az Zavra uništena oprema za skupljanje sirove nafte, rekle su. U trećem napadu, blizu Al Havla, uništen je borbeni položaj i dva vozila, navodi se u priopćenju.

 

(Dnevnik.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI